Iz školske klupe u pogon i radni odnos

GS - Tvornica mašina Travnik

U srijedu, 9. kolovoza, u fabrici GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o. obavljeno je certificiranje zavarivača, odnosno učenika koji su svoju praksu obavljali u ovoj tvornici, a danas – nepuna tri mjeseca od završetka školske godine – su i njeni uposlenici.

Ovo certificiranje je sprovedeno pod okriljem projekta „Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u Bosni i Hercegovini“, koji zajedno realiziraju GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o. i njemačka vladina organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u okviru programa DEVELOPPP.de, iniciranog od strane Saveznog ministarstva za privredu saradnju i razvoj (BMZ).

«Certificiranje zavarivača, atestacija postupaka i certificiranje pogona su, u praktičnom smislu, preduvjet da bi se bavili ovim zahtjevnim poslom koji nužno treba iznimnu koncentraciju i stručnost. U suštini, zavarivački personal mora biti u kondiciji, odnosno u permanentnoj edukaciji», kaže Taib Helvida, inženjer u tvornici u kojoj je sprovedeno certificiranje i član stručnog tima projekta. «Ukoliko nemate sve međunarodno priznate ateste i certifikate koje zahtjeva tržište prema propisanim standardima i normama niste konkurentni ni vi, kao poslodavac, niti su to vaši uposlenici. To je kao da i ne postojite», jasan je Helvida.

On naglašava da ovi certifikati vrijede tri godine, no moraju biti provjeravani i ovjeravani svakih 6 mjeseci kao potvrda da zavarivač nije imao prekid na zavarivačkim radovima, što nije karakteristika drugih zanimanja i potvrđuje praksu cjeloživotnog učenja.

Kako se certifikati plaćaju prema propisanim normama, a da bi se novouposleni dodatno rasteretili od daljnjih davanja, trošak su zajednički snosili nositelji projekta «Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u Bosni i Hercegovini», GIZ i GS – Tvornica mašina Travnik.

«Učenici, njih četvorica, koji su praktičnu nastavu obavljali u tvornici u sklopu projekta i upravo su uspješno prošli kroz certificiranje, su dobili stalno zaposlenje odmah po završenom školovanju», naglašava Elma Badžak, stručna savjetnica pri GIZ-u. «Evidentno je da su zanimanja bravara i zavarivača deficitarna ne samo kod nas, nego i u regiji, stoga je ovaj projekt izuzetno važan u dva pravca: kompanije koje imaju potrebu za ovim kadrom će dobiti stručne mlade ljude, dok će mladi ljudi u Bosni i Hercegovini dobiti priliku da se odmah po školovanju zaposle u svojoj struci što je, moramo priznati, nažalost rijetkost u današnje vrijeme», pojasnila je Badžak.

Upis slijedeće generacije za ova zanimanja je završen, a s početkom nove školske godine će novi učenici otpočeti sa praktičnom nastavom, priopćeno je iz projektnog tima.

Prethodni članakGradsko kazalište mladih Vitez predstavilo rezultate rada Ljetne škole glume
Sljedeći članakČerkez: Problem s nastavom u Kiseljaku trebaju riješiti ravnatelji škola