Iz proračuna Kantona Središnja Bosna i ove godine 900.000 maraka za političke stranke

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je danas program raspodjele sredstava za političke stranke koje imaju zastupnike u Skupštini KSB-a, za što je u ovoj godini planirano ukupno 900.000 maraka.

– Čini mi se da je na kodu ukupno 900.000 maraka za političke stranke. To je zakonska obaveza proračuna i tako će biti dok god se zakon ne promijeni – kazao je novinarima u Travniku premijer KSB Tahir Lendo.

Na upit novinara koliko su ovakva trošenja novca iz proračuna adekvatna u uvjetima ekonomske krize, izazvane pandemijom koronavirusa, Lendo je kazao da to pitanje treba postaviti onima koji su u BiH donijeli Zakon o finansiranju političkih stranaka.

– I stranke su pomagale u ovoj krizi i nisu se baš oglušavale. Ako se sjećate, sa svih nivoa je išla pomoć i nisu žurili sa svojim grantovima, nego su dali prednost grantovima koji idu za zdravstvo. Tako da, pitanje je šta je u datom trenutku moralnije i ispravnije – kazao je Lendo.

Proračun KSB svake godine sadrži i grant za političke stanke koje participiraju u kantonalnom Saboru, a pojedinačni iznosi za stranke ovise o broju zastupnika, kao i zastupljenosti žena u saborskim klupama.