Ivo Andrić dobio kutak u Nobelovu muzeju

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak otvorio je izložbeni postav posvećen dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću u Nobelovu muzeju u Stockholmu u okviru programa službenoga posjeta Kraljevini Švedskoj.

Postav, među ostalim, sadrži originalne rukopise Ive Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije. Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je Ivo Andrić, više od 55 godina nakon što je nagrađen, dobio svoj kutak u Nobelovu muzeju u Stockholmu.

Mentalitet, duh i logika

Ovaj pisac, kazao je Crnadak, u svojim je djelima do savršenstva opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njezinih naroda, dodajući kako je u teškim povijesnim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru. Ovo je prvi put da je dio Nobelova muzeja bio posvećen Ivi Andriću, što je rezultat inicijative ministra Crnatka i dogovora s menadžmentom Muzeja iz travnja prošle godine, kada je ministar boravio u bilateralnom posjetu Švedskoj.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus.

Novčani iznos od Nobelove nagrade darovao je iz dva dijela knjižničnom fondu BiH. Također je vrlo često sudjelovao u akcijama pomoći knjižnicama i darivanju novca u humanitarne svrhe, nikad ne zaboravljajući kako je i sam bio stipendist, i to HKD “Napredak”, čiji Fond za stipendiranje danas nosi naziv po dvojici Napretkovih stipendista i nobelovaca Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. U vremenu kada pojedini bošnjački “intelektualci” žele obezvrijediti njegovo djelo i ocrniti ga najružnijim riječima, podsjećamo na Andrićevo pismo koje je 17. svibnja 1962. godine uputio Vijeću za kulturu BiH, u kojem, uz ostalo, stoji:

“Želim obavijestiti Vijeće za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da NR BiH daruje pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unapređenje narodnih knjižnica na području BiH.”

Zadužio BiH

Nekoliko godina poslije Andrić je darovao i ostatak novca za unapređenje knjižničarstva u BiH.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku u ulici Zenjak. Srednju školu završio je u Sarajevu, odakle školovanje nastavlja u Zagrebu, Beču i Krakovu.

Neka od njegovih najpoznatijih dijela su “Ex Ponto”, “Nemiri”, “Prokleta avlija”, “Znakovi pored puta”, “Put Alije Đerzeleza”, “Travnička hronika” te “Na Drini ćuprija”.

Prethodni članakHladnoća nanijela 
štete smilju i malinama, zabilježen pomor pčela…
Sljedeći članakOd 1945. svećenici u BiH nemaju zdravstveno i mirovinsko osiguranje