Ivanu Vukadinu mandat za sastavljanje Vlade HBŽ-a

Rukovodstvo Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) na sjednici u ponedjeljak u Tomislavgradu mandat za sastavljanje Vlade HBŽ-a povjerilo je aktualnom načelniku Tomislavgrada Ivanu Vukadinu.

Mandat Vukadinu dan je na osnovu prijedloga Kluba Hrvata u Skupštini HBŽ-a no neizvjesno je hoće li Vukadin uspjeti osigurati podršku 17 od ukupno 25 zastupnika, odnosno dvotrećinsku većinu u Skupštini koja je potrebna za izbor nove vlade.

Više od godinu i pol nakon izbora u HBŽ-u nije imenovana nova vlada, a zbog neslaganja oko imena mandatara došlo je do raskola u Županijskom odboru HDZ-a BiH HBŽ-a, odnosno do sukoba livanjske i duvanjske struje u toj stranci.

Središnjica stranke stala je na stranu livanjskog HDZ-a te je u travnju ove godine iz članstva stranke brisala Vukadina te Roberta Bagarića (predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini HBŽ-a) i Antu Tadića (predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH i zastupnik u Skupštini HBŽ-a).

“HDZ BiH neće podržati Vukadina za mandatara nove županijske vlade. Naša se odluka zna i prijedlog Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ za predsjednika vlade je Ivan Jozić. Prema zastupnicima HDZ-a BiH koji postupe protivno važećim stranačkim odlukama postupit će se po statutu stranke”, kazao je za Fenu predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a Branko Ivković.

HDZ BiH, odnosno koalicija HNS-a, ima najviše zastupnika u Skupštini HBŽ-a – osam, od kojih je podršku Vukadinu do sada davalo njih šest.

HDZ 1990 ima četiri zastupnika, kao i Srpska lista, Hrvatska nezavisna lista ima tri zastupnika, SDA dva, a po jednog zastupnika imaju Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatska republikanska stranka, Županijska neovisna lista i SDP BiH.

Prethodni članakF BiH: Tijekom protekla 24 sata 8 novozaraženih, među njima i jedna osoba iz ŽSB
Sljedeći članakIzetbegović: Krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade