Ivanjske svečanosti u Rankovićima

Uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju navečer, cijela Lašvanska dolina bila je „okićena” stotinama ivanjskih vatri, cvitnjaka kako ih kako ih narod u srednjoj Bosni zove. Naime, s ivanjskim vatrama, već stoljećima, najavljuje se i počinje slaviti blagdan sv. Ivana Krstitelja, početak ljeta, kupanje na otvorenom…!

Tradicionalno, uz cvitnjake priređuju se i izvode različite igre, pjeva se, pleše, veseli, a najhrabriji vatru, kada već pomalo jenjava i gubi na snazi, i preskaču. Na blagdansko jutro, još prije izlaska sunca, zgarište cvitnjaka mještani, mladi prije svega, bosonogi gazaju, a noge nakon toga „peru” u rosnoj travi ili u mladom rosnom žitu. A taj stari i tradicionalni ritual, vjeruje se, donosi sreću, zdravlje i otpornost, te sprječava bolne „naboje” na tabanima.

I ove godine, već tradicionalno, najzanimljivije, najmasovnije i najsadržajnije predblagdansko večer bilo je u novotravničkoj župi Rankovići. Organizatori su bili članovi Zavičajne zbirke „Baština” na čelu s angažiranim Marinkom Slipcem, a ovaj put u organizaciju su se uključili i članovi novoosnovanog Kulturno sportskog društva „Glavica-Rankovići”, koje vodi Nikola Marijanović.

Tim povodom, u obnovljenoj zgradi prve pučke škole u novotravničkom kraju, izgrađene prije 104. godine, u kojoj je sjedište „Baštine” s etnografskim muzejom, organizirana je zanimljiva izložba likovnih radova akademskog umjetnika, Antonija Džolana iz Bugojna. Izloženi radovi, kako je kazao Toni Zlojo, akademski slikar, koji je i otvorio izložbu, su likovno-konceptualna umjetnička priča, suvremene i apstraktne umjetnosti, što je pobudilo veliko zanimanje Novotravničana.

No, centralni dio ovoga večernjeg predblagdanskog druženja i veselja, bilo je paljenje najvećeg cvitnjaka u Lašvanskoj dolini, a što su učinili članovi KSD „Glavica”, koji su svojim sugrađanima nudili i tradicionalna jela i osvježavajuća pića. Cvitnjak je zapaljen u dvorištu sjedišta „Baštine”, na platou koji dominira Novim Travnikom, a vatra je u nekim trenucima dosezala i dvadesetak metara visine.

Bila je to, slobodno se može reći, lijepa i zanimljiva vjersko-tradicijska-kulturna večer na opće zadovoljstvo više stotina prisutnih Novotravničana, ali i gostiju iz susjednih općina, za što pohvale pripadaju vrijednim organizatorima.

Zvonimir Čilić / VL