Ivana Rajković: “Želim vidjeti više žena u EMF obitelji”

Preneseno sa www.eurominifootball.com

Vitežanka Ivana Rajković dala je intervju za portal Europske mininogometne federacije. Intervju prenosimo u cjelosti.

Dosada smo imali intervju s muškarcima iz sporta, no danas imamo posebnog gosta, koji ima veliku ulogu u Mininogometnom Savezu BiH, ali je mudro odabrala da ostane u sjeni.

Snažna osoba, majka, lijepa žena i desna ruka predsjednika Mininogometnog Saveza, Ivana Rajković, koja je s nama podijelila razmišljanja o planovima u skorijoj budućnosti te komentirala dosadašnje rezultate.

Dobar dan, Ivana! Lijepo je vidjeti da mininogomet ne vode samo muškarci, već i žene. Uvijek si podrška Bojanu i izgledate kao dobar tim. Je li teško raditi s mužem?

Prije svega zahvaljujem što se napokon obratila pažnja temi “Žene u sportu”. U većini zemalja, žena kao lider i nije tako čest slučaj. Uglavnom smo u sjeni uspješnih muškaraca. U mom slučaju to i nije tako. Želim ostati  u sjeni iako bi moj muž želio da sam više eksponirana nego što sam sada. Dijeljenje privatnog i poslovnog života i nije tako teško kako se ljudima čini. To ovisi o oboma. Ljudima je često čudno jer radimo zajedno no mi imamo dogovor da je obitelj na prvom mjestu a ako obveze ili posao počnu utjecati na obitelj, ne mijenjamo smjer nego samo način realizacije.

U BiH, žene u sportu, osobito u samom vodstvu su rijetke. Trebalo je vremena da me igrači prihvate kao dio tima. Na početku, poštivali su me kao Bojanovu suprugu no s vremenom su prihvatili da sam tu za sve što treba. Ili barem se nadam.

U karijeri ali i privatnom životu, moj muž mi je najveća podrška i vjetar u leđa, i uz njega se razvijam i kao osoba ali i na poslovnom planu.

Kako vidiš svoje mjesto u Mininogometnom Savezu BiH?

Mininogomet je za mene uvijek izazov. Kroz njega sam upoznala brojne zanimljive ljude, stekla iskustvo, osjetila radost pobjede i gorčinu poraza. Sva postignuća naše mininogometne reprezentacije, ili poraze, doživjela sam osobno, gotovo kao da sam i sama sudjelovala na terenu. Duboko sam povezana sa udrugom, sve što budućnost nosi, ja sam spremna prihvatiti i odgovoriti izazovu.

Reci nam nešto više o postignućima Mininogometnog Savez ove godine? Što se učinilo? Možeš li reći da je ovo uspješna godina za vas?

Svaka godina koju savez preživi, nazivamo je uspješnom (smijeh). Živimo u nesigurnim vremenima ali još uvijek radimo velike stvari i ostvarujemo dobre rezultate. Mininogomet je još uvijek nov sport kod nas iako ga igra već 3.000 igrača. Treba nam vremena da ga još omasovimo kako bi ga naša zemlja priznala kao službeni sport.

Mininogmetna sezona je upravo završila a vaš događaj je bio odličan: prijateljska atmosfera, jake ekipe, dobra organizacija, neizvjesnost je vladala do zadnjeg momenta. Koji su tvoji dojmovi o Završnici Mininogometne lige?

Ovaj se događaj priprema mjesecima. U našoj je prirodi, u cijeloj BiH, da smo prijateljski raspoloženi ali i natjecateljski. To je, između ostalog, razlog zašto imamo podršku na tribinama. Nadalje, naš koncept organizacije se temelji na dva faktora a to su pristup ekipama a drugi pristup navijačima i posjetiteljima. Za svakog osiguramo dosta toga kako bi ugođaj bio pravi. Isto tako, ove godine sudjelovale su vrhunske ekipe koje su privukle ljude. Ne želim nikog uvrijediti ali naša lokalna ekipa Ecos u Vitezu ima dosta navijača zato su njihovi mečevi gledani.

Ecos je bio prvak BiH 4 godine zaredom, ali ove godine Sunnyland preuzima naslov prvaka i ove će godine, zajedno sa Ecosom, prezentirati Bosnu i Hercegovinu u Riminiju na europskoj završnici? Vidiš li BiH u finalu?

Kako sam i ranije navela, vezana sam uz Ecos tim ali svi smo znali da je Sunnyland odlična i jaka ekipa. Oba tima su vrhunska i pružili su nam vrhunsko finale. Istina je da je Ecos 4 puta zaredom prvak, no ovog puta Sunnyland je zasluženo ponio taj naslov. Mislim da oba tima mogu doći do finala u europskoj završnici a ako se to dogodi, neću vam otkriti za koga ću navijati 🙂

Može oklada? Koji tim će završiti na boljem mjestu?

Svaka oklada zahtjeva analizu i treba biti temeljena na iskustvu, saznanju i vjeri u nešto ili nekog. Ecos je visoko motivirana ekipa, kladim se na njih. Ipak, oba tima su naši predstavnici, dobre su ekipe i objema želim uspjeh i sreću u Riminiju.

Novi mininogometni prvak u BiH? Hoćemo li u Nacionalnom timu vidjeti puno novih lica?

Naš nacionalni tim će biti sačinjen na temelju sposobnosti igrača. Većina igrača je već tu ali nova lica su potrebna da se osvježi reprezentacija. Koliko novih igrača će biti, to ne znam. U taj dio se ne mješam a posljednju riječ ima naš izbornik.

Najljepše uspomene sa proteklih europskih natjecanja?

Vrsar zbog brončane medalje. Divno je bilo i u Brnu 2017. no  na EMF Euro u Szekesfehervaru 2016. godine, emocije su bile najsnažnije. Neizvjesnost do posljednjeg meča, puno penala, istovremeno je u meni budilo i radost i zebnju, tjeralo me na suze i smijeh. Mislim da još čujem kako mi srce puca kad smo ispali. Teško je bilo gledati igrače na terenu kako plaču. Kad su se smirile strasti, u hotelu smo odbolovali i uživali u trenutku.

Tijekom srpnja, točnije 13. i 14.srpnja u Vitezu se održava Kup nacija. U vašoj grupi su Hrvatska, Albanija i Mađarska? Što možemo očekivati?

Možete očekivati dobru organizaciju ali vrhunske utakmice. Ljudi u BiH su poznati po gostoljubivosti, prijateljstvu, druženju i humoru, i vjerujem da će naši gosti odavde ponijeti lijepe uspomene.

Na vašim događajima tribine su uvijek pune. Misliš li da će to doprinijeti da BiH zauzme prvo mjesto u vašoj grupi?

Navijači su uvijek igrač više i vjerujem da nam mogu pomoći da budemo prvi u našoj skupini. Uvijek se nadamo najboljem, dajemo sve od sebe a nadamo se da će nas poslužiti i sreća.

U EMF se postavlja puno pitanja a jedno od njih je kako se u nekoj zemlji postaje igrač reprezentacije? Kako to ide u vašoj zemlji?

Mininogometne lige u svim gradovia BiH, te završnica kod nas svojevrstan je zdenac taletana i dobrih igrača. Naše vodstvo pomno promatra sve igrače te najbolje poziva na pripreme u naš kamp u Vitezu. To je širi krug a nakon priprema samo najsposobniji zaslužuju mjesto u nacionalnom timu.

Što je vaš plan za naredne dvije godine? Što čeka vaš tim i igrače u budućnosti?

Dvije godine unaprijed čini se daleko ali vrijeme brzo prolazi pa će brzo doći i to. Prvo, nadam se da će mininogomet postati službeni sport u BiH što će nam olakšati stvari sa sponzorima. Isto tako, vjerujem da će nam se još igrača pridružiti kroz lokalne lige te samu Završnicu u Vitezu. Što se mene tiče, uvijek ću dati sve od sebe da unaprijedimo mininogomet. Ako govorimo o mojoj poziciji u našem savezu, nastaviti ću pratiti svog muža, biti mu velika podrška ali istovremeno raditi i na svojoj karijeri. Želim vidjeti još više žena u EMF obitelji i ovo neka bude poruka za sve muškarce općnito, da trebaju uključiti što više žena na liderske pozicije, a kad je sport u pitanju u nacionalne saveze. Kako mi to u Bosni kažemo: žena drži tri stupa kuće.