Ivan Šušnjar za TV KISS: Zašto se Milorad Dodik ušutio nakon što se ispostavilo da je Tužiteljstvo BiH pod kontrolom „sarajevske čaršije“!?

Urednik i vlasnik jednog od najutjecajnijih portala na hrvatskom jeziku u BiH Poskok.info, Ivan Šušnjar, poznat i kao kolumnist Nikola Zirdum u gostovanju na Televiziji KISS, progovorio je, bez filtera, o imenovanju na poziciju konzula BiH u Chicagu, ali i o ostalim aktualnim političkim pitanjima u BiH.

Iako ga je Predsjedništvo BiH imenovalo na mjesto konzula u Chicagu, Veleposlanstvo SAD u BiH mu nikad nije dalo vizu. Neki mediji iz Sarajeva napravili su skandal i zbog toga što se kod Šušnjara još uvijek nalazi diplomatski pasoš.

U emisiji „Nadležno ministarstvo“ urednika Tvrtka Milovića, Šušnjar je pojasnio da nema nikakvih nepravilnosti, te da je čak i američki Kongres priznao njega kao konzula, ali da nikad nije prešao prepreku Veleposlanstva u Sarajevu.

Urednik Poskoka smatra da iza svega stoje interesi „sarajevske čaršije“

Šušnjar je komentirao i odnos medija prema hrvatskom pitanju u BiH. Posebno se negativno osvrnuo na ulogu Radija slobodna Europa i Javnih servisa u Sarajevu.

Za Tužiteljstvo BiH izjavio je da nema povjerenja na osnovu vlastitog iskustva.

„Disfunkcionalnost tužiteljstva očituje se u mom primjeru. Godinama sam u pravnoj zavrzlami za koju me ne mogu osuditi. Krajnji cilj je da vam ubiju duh! Cilj je da izgubite volju i odustanete.“ Posebno je istaknuo primjer u kojem se Milorad Dodik iznenada ušutio oko pitanja povjerenja Tužiteljstvu BiH, iako se na slučaju Radončić ispostavilo da je u pravu oko svega što je govorio!? „Zato što se nagodio s međunarodnom zajednicom!“

Ivan Šušnjar se osvrnuo i na pitanja uređenja BiH o kojem piše više od deset godina.

Strategija Sarajeva je zadržavanje postojećeg uređenja

„Uvođenje trećeg entiteta je najbolje rješenje za BiH. Tako misli i veliki dio bošnjačke elite. Treći entitet bi funkcionirao kao građanski entitet te bi bio u potpunoj komunikaciji s drugim entitetom u Federaciji. U oba bi postojala građanska, a ne nacionalna kultura. Smanjile bi se nacionalne strasti“ kazao je Šušnjar i dodao kako treći entitet nije jedino rješenje, ali je, zasigurno, najbolje.

Kao jedno od eventualnih scenarija, povoljnih za hrvatski narod Šušnjar navodi ustroj Država – Općina, odnosno ukidanje Federacije. „

Poznato je da su Hrvati uz svoje političko predstavništvo, jedini narod koji bi pristao na ovu opciju uređenja države, iako bi njime izgubili teritorijalnu autonomiju. No, Sarajevo bi odbilo svaki oblik centralizacije u BiH, ako taj oblik njima oduzima privilegiju da vladaju nad 51% teritorija u BiH“, mišljenja je Šušnjar.

Istaknuo je kako bi Sarajevo odbilo i uređenje kakvo je bilo prije rata. Kako smatra, upravo tu pada nacionalna bošnjačka politika.

BiH bez političke elite koja brine o dobrobiti države

Na činjenicu da je hrvatski narod nakon godinu dana rata s Bošnjacima – potpisao mir, Šušnjar je ponosan. Tvrdi kako želju naroda da pliva u retorici mira, a ne rata, onemogućava borba previše elita za premalo resursa.

„Bosna i Hercegovina nema državnu elitu. Postoje tek tri nacionalna tabora u konstantnom nadmetanju. Nije odgojna politička elita koja razmišlja o dugoročnoj dobrobiti države“.

Smatra da komunikacija među liderima stranaka postoji, ali da u svakoj komunikaciji bošnjačke stranke s hrvatskom – bošnjačka stranka mora uračunati i količinu napada s kojima će biti suočena od strane drugog bloka.

Kao pozitivan pomak u međusobnoj komunikaciji navodi primjer Fahrudina Radončića koje je prepoznao frustriranost hrvatskog naroda.

Na pitanje možemo li BiH smatrati neovisnom sve dok imamo OHR, Šušnjar kaže:

„Ne. OHR je suvereni vladar nad BiH. On je ovu zemlju unazadio rušenjem sporazuma koji smo potpisali. Mi ne živimo u Daytonu. Ovo nije ustav koji smo potpisali.“

Uloga međunarodne zajednice u BiH

„Sarajevo je šarmantan grad“, tvrdi Šušnjar te dodaje kako uloga Međunarodne zajednice u BiH nije u potpunosti negativna.

„Predstavnici Međunarodne zajednice dođu iz svojih uštogljenih zemalja u opušteno Sarajevo. Bivaju šarmirani. Sarajevska čaršija jako dobro zna koliko je važan kontakt s predstavnicima Međunarodne zajednice. Činjenica da Hrvati i Srbi nemaju tu priliku da izravno budu u kontaktu s predstavnicima MZ-e je ono što dodatno pogoršava cjelokupnu situaciju“.

Dodaje kako je uvjeren da MZ ima dobre namjere, ali nije li i put do pakla popločan dobrim namjerama? Za kraj zaključuje Šušnjar.