Ivan Marjanović pobjednik otvorenog prvenstva Banjaluke u šahu

Ivan Marjanović, član škole šaha ŠK “Vitez 2013” iz Viteza, pobjednik je 16. otvorenog prvenstva za djecu do 9 godina starosti, održanog 19. listopada u Banjaluci.Ivan je skupio 6½ poena iz 7 partija, dok je drugoplasirani Ismet Mešić, učenik OŠ “Klokotnica” (općina Doboj Istok), imao pola poena manje na kontu. Brončana medalja pripala je prošlogodišnjem pobjedniku, Marku Lipovčiću, učeniku OŠ “Ivo Andrić” iz Đulića kod Teslića. U hotelu “Banja Luka” okupio se rekordan broj igrača – 26 dječaka i 5 djevojčica iz 7 gradova BiH, čime je znatno nadmašen broj od 24 natjecatelja iz 2010. godine.

Ova masovnost sigurno je rezultat velike brige koja se na našim prostorima posljednjih godina pridaje razvoju dječjeg šaha. U pitanju je, međutim, uglavnom nesebičan rad šahovskih entuzijasta, koji nije adekvatno praćen podrškom od strane lokalnih i drugih struktura vlasti.

Šahisti su na raspolaganju imali po 15 minuta za razmišljanj a ukupno je odigrano 105 partija te sklopljeno 14 remija, vođe bijelih figura su slavile 42, a crnih figura 49 puta. Svim učesnicima je diplome i poklon-knjige uručila Sanja Kozomara iz Zadužbine “Petar Kočić” Banjaluka-Beograd. Pobjedniku su pripali pehar i statua skakača, tradicionalni poklon velemajstora Borkija Predojevića, a trojici prvoplasiranih medalje i cipele, dar Tvornice obuće “Bema”. Natjecanje je potom proglasio zatvorenim Borislav Predojević. Sudili su Branko Tomić i Robert Tonković, a organizator takmičenja je bila Škola šaha “Skakač”.

Pored uspjeha Ivana Marjanovića treba istaknuti da je ŠK „Vitez 2013″ imao još tri predstavnika koji su igrali značajnu ulogu na turniru osvojivši Luka Šarić, deveto mjesto, Luka Petrušić deseto mjesto i Filip Šarić dvadeset i šesto mjesto.

ŠK „Vitez 2013″ još jedanput dokazuje da se upornim radom i treniranjem dolazi do vrhunskih rezultata kako u juniorskoj tako i u seniorskoj konkurenciji. Svojim postojanjem u zadnje dvije i pol godine se približio samom vrhu BH šaha. Međutim Sportski Savez Viteza nije prepoznao vrhunski kvalitet i rad i tako je nisko postavio naš Klub da mi nemamo nikakvog odgovora osim što pravimo vrhunske rezultate a što što je jedino bitno u sportu.

Očekujemo da na osnovu našeg rada, truda i vrhunskih rezultata Sportski Savez Viteza ispravi svoju grešku i postavi šah na pravo mjesto u Vitezu napominju iz Šahovskog kluba “Vitez 2013”.

Tablica

Ivan Marjanović (“Vitez”) 6½
Ismet Mešić (“Klokotnica”) 6
Marko Lipovčić (“Ivo Andrić” Đulić) 5½
Sergej Šolak (“Ivan Goran Kovačić” Banjaluka) 5
Slobodan Pištalović (II osnovna škola Brčko) 5
Marko Nikolić (“Knez Ivo od Semberije” Bijeljina) 4½
Aleksa Nježić (“Jovan Cvijić” Banjaluka) 4½
Đorđe Petković (“Vuk Stefanović Karadžić” Banjaluka) 4½
Mirko Šajin (“Sveti Sava” Bijeljina) 4
Luka Šarić (“Vitez”) 4
Luka Petrušić (“Dubravica” Vitez) 4
Tamara Stanišić (“Knez Ivo od Semberije” Bijeljina) 4
Ognjen Petković (“Vuk Stefanović Karadžić” Banjaluka) 4
Luka Knežević (“Sveti Sava” Gornji Smrtići”) 3½
Nikola Abramović (“Sveti Sava” Banjaluka) 3½
Tijana Stanišić (“Knez Ivo od Semberije” Bijeljina) 3½
Sandro Gajić (Banjaluka) 3½
Marko Gašić (“Ivo Andrić” Banjaluka) 3½
Nikola Budić (“Zmaj Jova Jovanović” Banjaluka) 3½
Marko Buzadžija (“Sveti Sava” Banjaluka) 3½
Stefan Đukić (“Sveti Sava” Banjaluka) 3
Danilo Telić (“Sveti Sava” Banjaluka) 3
Tina Milanković (“Sveti Sava” Banjaluka) 3
Pavle Stević (“Branko Ćopić” Banjaluka) 3
Anđela Slijepčević (“Sveti Sava” Gornji Smrtići) 2½
Hristina Babić (“Georgi Stojkov Rakovski” Banjaluka) 2½
Filip Šarić (“Vitez”) 2
Pavle Trnić (“Ivo Andrić” Banjaluka) 2
Nemanja Bašić (“Ivo Andrić” Banjaluka) 2
Ivan Rikić (“Knez Ivo od Semberije” Bijeljina) 1½
Vuk Dragičević (Predškolska ustanova “Kockica” Banjaluka) 1½