Iva Pezić mlada umjetnica iz Viteza

Iva je roođena u Metkoviću, osnovnu i srednju školu završila u Vitezu kao i Osnovnu glazbenu školu Jakova Gotovca. Trenutno je treća godina Dizajna grafičkih proizvoda na Grafičkom fakultetu u Zagrebu.

Imala je nekoliko grupnih izložbi fotografija u sklopu Foto kluba FOT iz Travnika te dvije samostalne izložbe crteža u sklopu projekta Hrvatsko proljeće središnje Bosne. Riječ je o mladoj ali vrlo perspektivnoj umjetnici, Vitežanki, Ivi Pezić.

Iva za razliku od njenih brojnih vršnjaka zaista živi umjetnost odnosno ono što je izabrala za svoj studij ali i životni poziv. Ljubavi za raznorazne kreativne hobije i sportove kaže uvijek je imala. Fotografija, crtanje, putovanja, dizajn, rukotvorine, tenis, skijanje, snowboard, samo su neki od njih. Snimanje i montaža videa također joj nisu strani.

No, kako se u našoj državi od rada a pogotovo od hobija ne može živjeti, nismo mogli a da Ivu ne upitamo o njenim planovima za budućnost, s obzirom da je izabrala ne baš komercijalno zanimanje. Na pitanje, smatra li da se u Bosni i Hercegovini može živjeti od umjetnosti, te jesu li umjetnici cijenjeni dovoljno, ili se moraju prikloniti nekim modernijim i komercijalnijim pravcima piše artinfo.ba.

“Teško, ali nije isključeno. Moraju se prilagoditi većini i ponekad stvarati ono što im nije zanimljivo, sve u svrhu da bi se svidjeli i došli do srca publike veliku ulogu igra ono za što se jedna mlada osoba opredjelila i u čemu je dobra te je li je takvo što traženo u BiH. Mladi upadaju u tzv. začarani krug gdje im se ne daje prilika jer nemaju iskustva, a iskustvo ne mogu dobiti jer ne dobiju priliku”.

Priliku nije dobila ni Iva, ali se jako potrudila i pronašla ju sama. Nekoliko njih. Za laike su njeni radovi i te kako zanimljivi, a za struku vrijedni pažnje i poštovanja.

“Umjetnici nisu dovoljno cijenjeni iz razloga što većina misli da je to neki lagani i brzinski posao (fotografiranje, dizajniranje jednog plakata, stvaranje jedne slike). Često sam se susretala s ljudima i stavom: “Pa daj ti to meni napravi, to ti je čas posla” pri tom, naravno, besplatno, ako je ikako moguće”, prenijela nam je svoja iskustva.

Iva ne odustaje, i čvrsto vjeruje u uspjeh. Mi pak vjerujemo da ćemo još puno toga čuti i vidjeti od ove mlade dame, dok ona poručuje mladima.

“Čak i u trenucima kad misliš da se previše trudiš, radiš i učiš za ništa, te da se neće isplatiti, samo čekaj”.

Izvor

Prethodni članakPredsjedništvo BiH: Gospodarstvenici iz Viteza kod Dragana Čovića
Sljedeći članakBraća Karačić uskoro jedan protiv drugog