Iva Čuturić iz OŠ “Bila” među nagrađenima za izradu najboljeg logotipa na temu zaštite okoliša

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini uručila je nagrade pobjednicima školskog natjecanja, organiziranog u cilju promoviranja recikliranja u Kantonu Središnja Bosna, te povećanja obujma sudjelovanja mladih u zaštiti okoliša.

Cilj natjecanja je odabir logotipa kampanje recikliranja, pokrenute u okviru školskog projekta recikliranja, a natjecanje je organizirano za učenike 26 osnovnih i srednjih škola u općinama Jajce, Vitez i Travnik u travnju ove godine. Tri škole dobile su po jedan tablet kao nagradu za izradu najboljeg logotipa. Nagrađene škole su: Osnovna škola „Jajce“, Mješovita srednja škola „Travnik“ i Osnovna škola „Bila“ Vitez. Pobjednike je odabrala komisija koju je imenovala svaka lokalna zajednica. Sve škole koje su sudjelovale u natjecanju dobile su platnene cekere, postere i letke, te su pozvane da nazoče završnoj manifestaciji.

undefined

“Natječaj je bio otvoren do 1. svibnja, a 5. svibnja saznali smo da je rad naše učenice Ive Čuturić, sada učenica VI. a, proglašen pobjedničkim. Ivin ekološki logo krasi platnene cekere koji su uz promotivne materijale o važnosti očuvanja prirode podijeljeni nekolicini učenika naše škole. Gospodin Željo Bošnjak i gospođa Glorija Alić, u ime Misije OESS-a Bosne i Hercegovine učenici Ivi Čuturić uručili su tablet za osvojeno prvo mjesto”, priopćili su ovim povodom iz OŠ “Bila”.

undefined

Uz Misiju OESS-a, u organizaciji natjecanja sudjelovali su i partneri Misije i to: Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova KSB, općine Jajce, Vitez i Travnik, Planinarsko društvo „Ćusine“ Jajce, Centar za edukaciju mladih Travnik i Ekološka udruga „Kremenik“ Vitez.

Uz natjecanje, u tri općine organiziran je i niz aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša. Dio projekta bio je posvećen sudjelovanju osnovnih i srednjih škola u Travniku, Jajcu i Vitezu u recikliranju i skupljanju PET ambalaže. Projekt je obuhvatio i nabavku kontejnera za recikliranje za škole te uključivanje privatnih poduzeća ili javnih komunalnih poduzeća u skupljanje plastike i isplatu novčanih sredstava školama za recikliranu plastiku.

Planovi za 2021. godinu obuhvaćaju poticanje financijskog sudjelovanja lokalnih poduzeća u iznosu istovjetnom iznosu koji su prikupile škole, kao način dodatnog angažiranja poslovne zajednice u tri općine, poticanje socijalne odgovornosti poslovnog sektora i povećanje iznosa sredstava kojima raspolažu škole. U okviru kampanje zaštite okoliša i recikliranja, školama je distribuirano tri stotine platnenih cekera s otisnutim nagrađenim logotipom i logotipima kantonalnih i lokalnih partnera.

Uvažavajući činjenicu da je čist i siguran okoliš u interesu svih građana, Misija OESS radi na upoznavanju javnosti s ovim temama, u cilju promoviranja kolektivnih odgovora na mnogobrojne izazove s kojima se suočava BiH u oblasti zaštite okoliša.

Prethodni članakBlagoslov kapelice i glazbena priča u čast Petra Barbarića
Sljedeći članakMatić: Klinička slika kod velikog broja hospitaliziranih jako teška