Italija od ponedjeljka u “bijeloj zoni”

Zelena propusnica, maske, 80 posto imuniziranih građana i dnevni broj novozaraženih oko 3.000 na 60 milijuna stanovnika, doveli su do toga da italijanska vlada donese odluku o skoro kompletnom povratku normalnom životu otvarajući pozorišta, kina i muzeje sa 100 posto kapaciteta. Italija se vraća društvenom životu i bliskosti jer je italijanska vlada otišla čak i dalje od preporuka kriznog štaba te odlučila da Italija može potpuno da se otvori.

Naime, što se tiče kina, kazališta, koncerata i muzeja, publika se može u potpunosti vratiti u sale i galerije ukoliko posjeduje Zelenu propusnicu, maske u zatvorenom a ukinuta je distanca od jednog metra. Dobra vijest je stigla i za vlasnike diskoteka koje su zatvorene već godinu i pol dana i koji će moći popuniti 50 posto od svog kapaciteta. Što se sporta tiče u sportskim salama dozvoljeni kapacitet je od 60 posto, a na stadionima 75 odsto.

Sa Zelenom propusnicom je dakle moguće vratiti se normalnom životu što ne važi za mlađe od 12 godina kao i za osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga. Maska je obavezna u svakom zatvorenom prostoru. Ovim dekretom kojim se građani Italije skoro potpuno vraćaju normalnom životu vlada je dodala i veće sankcije, a kontrole će biti pojačane od 15. listopada, kada će Zelena propusnica biti obavezna na svim radnim mjestima.

“Kampanja cijepljenja dala je svoje rezultate i naša zemlja je u stanju vratiti se normalnom životu”, izjavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca. Dakle zemlja se vraća u normalnost, bar za one koji posjeduju Zelenu propusnicu, dok će oni koji se ne žele cijepiti morati odustati od mnogih stvari osim ukoliko ne budu željeli izdvajati oko 200 eura po osobi ne bi li se stalno testirali na kovid što je, pored vakcinacije, jedan od uvjeta da se dobije Grin pas.

Italija se od ponedjeljka čitava vraća u “bijelu zonu”, a ukoliko bi se neki od regiona vratio u žutu, primjenjivat će se mjere restrikcija kao i do sada.

Prethodni članakRGB d.o.o Vitez raspisao natječaj za prijam više djelatnika
Sljedeći članakVIDEO: Nakon objavljenih videa 92-godišnji Huso Huskić danas dobio drva od dobrih ljudi