Istraživanje: Provođenje zakonskih mjera za smanjenje dostupnosti alkohola maloljetnicima

U sklopu svojih redovnih aktivnostI suzbijanja i prevencije konzumiranja i dostupnosti alkohola među maloljetnicima, Centar za edukaciju mladih proveo je istraživanje na teritoriji Federacije BiH o broju izrečenih kazni u 2015. godini, za kršenje Zakona o unutarnjoj trgovini i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, koji izričito zabranjuju prodaju alkoholnih pića maloljetnicima. 

“Od postojećih deset, odgovore smo dobili od osam kantonalnih inspektorata. Prema dostavljenim podacima, Inspektorat Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona u 2015. godini izdao je dva prekršajna naloga za točenje alkoholnih pića maloljetnicima, a Unsko-sanskog kantona izrekao je 20 kaznenih mjera za isti prekršaj. Iz Unsko-sanskog kantona dostavljen je i podatak da su izrečene ukupno 532 kaznene mjere, od čega 80% njih za kršenje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, dok se 10% odnosi na odredbu člana 10. koji zabranjuje prodaju alkohola maloljetnicima. Ostalih šest kantona, od kojih smo dobili odgovore, nije utvrdilo kršenje navedenih odredbi ova dva zakona. Podatke nismo dobili iz Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona”, navodi se u priopćenju za javnost CEM-a.

Dosadašnje aktivnosti Centra za edukaciju mladih, pokazale su da veliki broj trgovačkih objekata u Travniku ne poštuje odredbe navedenih zakona. Akcija „Tajni kupac“ pokazala je da maloljetne osobe mogu kupiti alkohol u većini trgovačkih objekata u Travniku, iako ih CEM, kroz „Akciju 18+“, kontinuirano poziva da poštuju odredbe ovih zakona.

“S obzirom na to da se aktivno zalažemo za dobrobit mladih ljudi, što uključuje i rad na osiguravanju zdravog okruženja za njih, smatramo da je potrebno aktivno uključiti cijelu zajednicu u smanjivanje dostupnosti alkohola među maloljetnicima, kako bi se posljedice njegove konzumacije svele na najmanju moguću mjeru”, navode iz CEM-a.

CEM će i u budućnosti nastaviti aktivan rad na suzbijanju ovog problema, kroz navedene aktvnosti, ali i suradnju s nadležnim institucijama, u cilju uspostavljanja mehanizama za poštivanje navedenih zakona.

Prethodni članakMinistarstvo zdravstva i Ministarstvo pravosuđa ŽSB potpisali ugovore za stručno osposobljavanje volontera
Sljedeći članakU prošloj godini Agenciji prijavljena 132 slučaja korupcije u bh. institucijama