ISTRAŽIVANJE: HDZ BiH pobjeđuje u hrvatskim, SDA i SBB u bošnjačkim općinama

Portal Novi.ba dobio je na uvid najnovije istraživanje jedne ugledne međunarodne agencije, kojoj ne navode naziv, a u kojem se, kako piše ovaj medij, na relevatnom uzorku procjenjuju šanse, izgledi i podrška političkim subjektima na predstojećim lokalnim izborima najavljenim za listopada ove godine. Iz onoga što se može vidjeti, već sada se može najaviti da će na ovogodišnjim izborima najuvjerljiviji pobjednik biti HDZ BiH koji će, osim zadržavanja sadašnjih načelničkih pozicija, osvojiti i one koje do sad nije imao.
Naprosto, stranka Dragana Čovića, a to pokazuje i ovo istraživanje, nema nikakvu konkurenciju na bh. teritoriji gdje većinski živi hrvatski narod. Podrška njihovim najbližim konkurentima, u odnosu na 11,6 posto podrške koje na razini Federacije BiH ima HDZ BiH, stigli su tek na mršavih 1,1 u slučaju HDZ 1990, odnosno na 0,5 posto koliko iznosi podrška NS Radom za boljitak obitelji Lijanović.

Ni u drugim dijelovima BiH stanje nije dramatično drugačije u odnosu na javnu podršku aktualnim vladajućim strankama. Naime, prema istraživanju u Federaciji BiH, SDA ima uvjerljivu prednost o odnosu na sve ostale s 32,8 posto podrške. Slijedi ih SBB – Fahrudin Radončić s 19,7 dok je na trećem mjestu, kao što je već i rečeno, HDZ BiH s 11,6 posto.

To praktično znači da bi, prema ovom istraživanju, vladajuće stranke, da se izbori održavaju danas, osvojile oko 65 posto ukupnog broja glasova.

Za razliku od stranaka desnice, na (bošnjačkoj-op HMS) ljevici se nastavlja erozija podrške koja je počela još 2012. godine usljed “obiteljko-jaranskih” sukoba između Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića. Posljedica tadašnjih svađa, a današnje medijski spinovane priče o ujedinjenju kreirane tijekom kavanskih druženja čelnika DF-a i SDP-a, jeste i podatak iz istraživanja prema kojem Demokratska fronta sada uživa podršku od 8,1, a SDP BiH tek ponižavajućih 3,9 posto.

Tu negdje, na federalnoj razini, je i Naša stranka s 2,4 posto podrške. To praktično znači da bi stranke takozvane socijalno-liberalne političke orijentacije (da su slučajno jedinstvene kao što nikada neće biti) na izborima osvojile mršavih petnaestak posto glasova što, realno govoreći, nije dovoljno ni za ozbiljan oporbeni status.

Istraživanje za RS

I u RS aktualna vlast uživa većinsku podršku. SNSD s 30,3 , te njihovi koalicijski partneri iz Socijalističke partije RS s 11,6 posto, bez podrške “papaka” ipak ne bi mogli formirati entitetsku vlast.

Ali, ovi izbori su lokalni, pa zato i ne treba podatke iz istraživanja primjenjivati na eventualni izgled vlasti na “republičkoj” razini. SDS u istraživanju podržava 26,5 posto ispitanika što nakon dužeg vremenskog razdoblja predstavlja ozbiljno približavanje stranke Mladena Bosića Dodikovom SNSD-u.

Novi.ba podsjeća kako se ovaj postotak ne odnosi na sve stranke aktualnog Saveza za promjene u kojem je, osim SDS-a, i PDP koji samostalno u istraživanju uživa podršku od 8,3 posto. U konačnom zbiru postotaka dvije stranke, taj rezultat znači veću popularnost od SNSD-ove, ali je znatno manji u odnosu na ukupni koalicijski zbir Dodika i lidera socijalista Petra Đokića.

Najveće iznenađenje ovog istraživanja, je Srpska napredna stranka Republike Srpske Hadži Jovana Mitrovića, koja uživa fantastičnih 9,4 posto podrške. Ovaj bivši bliski suradnik ratne zločinke Biljane Plavšić, ali i Milorada Dodika, nalazi se na čelu “sestrinske” stranke srbijanskog premijera i najmoćnijeg političara u Srbiji Aleksandra Vučića. Međutim, to Hadži Jovana nije spriječilo da prošlog tjedna uputi čestitku Vojislavu Šešelju “zbog pravedne presude nepravednog Haškog suda”.

Očigledno da SNS RS radi “i na struju i na baterije”, te se stoga u predstojećim mjesecima može očekivati dalji rast ove političke stranke koja je, valjda u nedostatku gorih rješenja, pronašla svoje mjesto među desničarski nastrojenim glasačima…, zaključuje Novi.ba.

HMS

Prethodni članakBosna i Hercegovina minama najkontamiranija zemlja u Europi
Sljedeći članakProfesori sa Sveučilišta VITEZ jedini bh-a predstavnici na Međunarodnoj konferenciji CIRCLE u Italiji