Isprika koja to nije: Makarsko primorje uz -Sarajevski osmijeh- brani svog urednika

Tjednik “Makarsko primorje” koji je posljednjih dana isplivao u vrh interesa javnosti u regji zbog teksta pod naslovom „Gosti koji su višak“, za kojeg je hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao da je „gotovo rasistički“ na naslovnoj stranici objavilo je fotografiju uz naslov „Sarajevski osmijeh u Makarskoj“. Egida naslovnog teksta je “Rasizam je samo u bolesnim glavama” i očito se odnosi na brojne ocjene po kojima je sporni tekst o turistima iz BiH iz prošlog broja lista bio na rubu rasizma.

Podsjetimo, u ranijem broju izvršni urednik ovog lista Ivo Ćurković objavio je članak u kojem su „vikend turisti“ iz BiH „od Banja Luke do Čitluka“ opisani kako „višak gosti“, jer sendviče donose sa sobom, ne troše ništa, pišaju u more“.

Umjesto isprike, Ćurković u intervju tjedniku koji uređuje, objašnjava kako je hajka koja je pokrenuta protiv njega „udar na slobodu medija i izražavanja“, kako većina Makarana dijeli njegovo mišljenje o vikend turistima u BiH, te objašnjava kako je Studija koju je naručilo Poglavarstvo Makarske pokazal da je gradska plaža u Makarskoj pretrpana, te da ima viška gostiju. Ćurković je, eto, samo pokazao koji su gosti višak- njegovi zemljaci.

U intervju listu čiji je urednik, Ćurković optužuje sve koji su ga kritizirali – od tportala, koji se prvi osvrnuo na sporni tekst, perko Veleposlanstva BiH, do predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, a za ocijenu predsjednika hrvatske Ive Josipovića da je „tekst gotovo rasistički“ kaže da su mu njegovi savjetnici rekli da to izjavi.

Ćurković očito ne shvaća u čemu je pogriješio. Nejasno je i čemu fotografija na naslovnici nasmiješenih ljudi uz naslov „Sarajevski osmijeh u Makarskoj“, ako list ostaje pri svemu što je napisao njegov izvršni urednik. Iz ovakve naslovnice svašta se može iščitati- recimo da “višak gostima”  „Makarsko primorje“ ne smtraju Sarajlije, kako su oni dragi gosti, već ostale jednodnevne turiste iz BiH. Hercegovci bi se, recimo mogli zapitati, a zašto  naslov nije mogao glasiti „Hercegovački osmijeh u Makarskoj“, a Bosanci bi zaključiti: “Dakle, dobro su došli samo Bosanci iz Sarajeva. Ovo je očito bio neuspijeli i neiskreni  pokušaj isprike turistima iz BiH. Iskrena isprika „Makarskog primorja“ bila bi tekst isprike kojeg bi napisala  glavne urednice lista zbog objavljenog nipodoštavajućeg teksta o turistima iz BiH i zahvala izvršnom uredniku na dosadašnjoj suradnji.Umjesto toga glavna urednica stala je iza teksta kojeg je objavio Ćurković i u njegovu zaštitu.

Dnevnik.ba