Ispred zgrade Općine Vitez održan mirni prosvjed: Strpljenje žednih Vitežana pri kraju

Vitez je jedina općina u BiH čiji građani muku muče s nedostatkom pitke vode i to tijekom cijele godine. Istina, problemi su povremeni, a nestašicu i redukcije uvjetuju, bar tako se građanima „soli” pamet, obilnije kiše (zamućenja izvorišta), topljenje snijega, sušni periodi… i tko zna što još.

Taj veliki problem za građane Viteza počeo je još prije 10 – 12 godina, iz godine u godinu sve je izražajniji i redukcije i nedostatci pitke vode sve češći i vremenski duži, a građani sve nervozniji, frustriraniji, ogorčeniji…, pa sve to skupa prijeti i nesagledivo teškim posljedicama. A da apsurd bude veći, Vitez je i jedina općina u BiH koja „izvozi” pitku vodu i sa izvorišta „Kruščica”, vodovodom koji prolazi kroz „žedni” Vitez, Zenici isporučuje visokokvalitetnu pitku vodu čije bi količine bole dostatne i za potrebe i tri grada veličine Viteza. Jer, netko „pametan” svojevremeno je dao, u Vitezu se sve otvorenije govori „prodao”, koncesiju (Do kada koncesija traje, je li još uvijek na snazi…?) bogatog izvorišta „Kruščica” Zenici čije Javno komunalno poduzeće u potpunosti kontrolira izvorište i distribuciju vode, a Vitežani tvrde, i „mute” sa zamućenjima i nestašicama vode koje imaju i teško podnose Vitežani, ali ne i Zeničani. Jer, prema koncesijskom ugovoru, koji se sve manje i manje poštuje, Vitezu pripadaju količine vode koje bi, da nema „igara i igrica”, potpuno zadovoljavale potrebe sada žednih građana Viteza.

Gdje je problem, zašto, za koga i protiv koga „igre i igrice” sa zamućenjima i nestašicama vode, pitanje je koji neupućeni građani Viteza postavljaju. Jer, ta „zamućenja” i zbog suše smanjene količine vode Zeničani ne osjećaju, a nedavno su (tko, s čijom dozvolom, za čije financijske interese prije svega) na vodovodu Vitez – Zenica, u zeničkom naselju Čajdraš, izgradili protočnu hidroelektranu. A tom interesno (za koga?) važnom objektu ne smije nedostajati vode, a građanima Viteza može.

A odgovor je, tvrde bolji poznavatelji prilika, kada je ovaj problem u pitanju, vrlo jasan, potpuno razvidan. Naime, tvrdi se kako će se stalnim nestašicama i redukcijama općina Vitez „natjerati” na sudjelovanje u izgradnji regionalnog vodovoda Travnik („Plava voda”) – Zenica, što od prvoga dana Vitez odlučno odbija. Taj skupi projekt financirala bi i općina Vitez, Vitežani bi dobili potrebne količine manje kvalitetne i daleko skuplje vode, a izvorište „Kruščica” u općini Vitez, čije količine ni u najekstremnijim uvjetima ne padaju ispod 300 litara u sekundi, pripalo bi, potpuno, Zenici.

Bio bi to apsurd nad apsurdima, svoju bi vodu prepustili Zenici a kupovali bi travničku, manje kvalitetnu, skuplju čak ako i ne računamo vračanje velikih kreditnih sredstava koja će biti uložena u izgradnju vodovoda Travnik – Zenica. A vrijedi i naglasiti da Travniku nije ni na kraj pameti koncesiju nad „Plavom vodom” dati Zenici kako su to učinili naivni ili „kupljeni” Vitežani.

A da je Vitežanima „pun kufer” problema sa pitkom vodom, da je jed i muka došla do vrha „suhoga grla”, potvrđuje i spontano okupljanje ispred zgrade općine pedesetak i više građana. Inicijatori okupljanja, Nenad Rajić i Robert Krišto su nam kazali da cilj ovoga okupljanja nije bio prosvjedovati, nego upozoriti , inicirati rješavanje ovog za Vitežane gorućeg problema. A ne bude li, kazali su, konkretnih odgovora, uskoro će se ispred zgrade Općine okupiti više stotina, pa i tisuća gnjevnih građana. Ovaj put, za pola sata koliko su mirno, s jasnim pisanim porukama i ukazivanja na problem, proveli ispred zgrade općine, od općinskih dužnosnika nisu „zaslužili” ni pogleda, a o obraćanju im, da i ne govorimo!

prosvjed voda

Zvonimir Čilić