Isplati se pokušati!Mali trikovi koji tope kilograme

U časopisu Obesity Reviews objavljeni su rezultati koji dodatno potvrđuju činjenicu da smanjenjem unosa pića zaslađenih šećerom ili nekim drugim nutritivnim zaslađivačem (odnosno onim koji ima energetsku vrijednost) možemo utjecati na smanjenje tjelesne mase.

Meta-analiza četiri studije provedene na ispitanicima kojima su dodana takva pića u svakodnevnu prehranu pokazala je povećanje tjelesne mase kod ispitanika, ovisno o količini zaslađenog pića. Isto tako, intervencije usmjerene prema smanjenju konzumacije takvih pića, osobito su se pokazale uspješnima kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Treba naglasiti da u ovom istraživanju nisu uzeta u obzir druga pića koja se ne uklapaju strogo u definiciju “pića zaslađenih nutritivnim zaslađivačem” kao što su kava, čaj, sportski energetski napici, voćni sokovi ili alkohol, a koji također mogu imati različiti utjecaj na tjelesnu masu pojedine osobe.

Ipak, treba zaključiti da je dodatni unos energije (kalorija) putem takvih zaslađenih pića, rizičan za dobivanje na tjelesnoj masi. Budući da su dobro poznati epidemijski razmjeri koje prekomjerna tjelesna težina i debljina poprimaju u današnje vrijeme, potrebna su daljnja istraživanja, ali i kreiranje smjernica koje će pomoći da se smanji unos tih pića, ali i općenito da se epidemija debljine, ako ništa drugo, barem uspori.

vitamini.hr