Isplata mirovina za siječanj, 7. veljače

mirovine

mirovineIsplata mirovina za mjesec siječanj počinje u petak, 7. veljače 2014. godine, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora FZ MIO/PIO. Prema istoj odluci mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO/PIO, biti će obračunate i isplaćene prema novom koeficijentu koji iznosi 1,816, čime je ostavrena najava povećanja mirovina od pet posto.

Prema novom koeficijentu iznos najniže mirovine umjesto dosadašnjih 310,73 KM povećan je na 326,17 KM. Također su povećani i iznosi zajamčene i najviše mirovine, pa tako zajamčena umjesto dosadašnjih 414, 30 KM iznosi 434,90, dok najviša mirovina umjesto 2.071,50 iznosi 2.174, 48 KM. Prosječna mirovina za siječanj iznosi 364,90 KM.

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.
Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu siječanjskih mirovina, s uračunatim troškovima, iznose oko 150 milijuna maraka.
Upravni odbor je, uz ostalo, donio i Odluku o traženju prethodne suglasnosti od Vlade Federacije BiH za prodaju neperspektivne imovine koja je u vlasništvu Zavoda MIO/PIO.