Isplata mirovina, invalidnina i braniteljskih naknada je neupitna

Vlada Federacije BiH odmah nakon informacija za pojavu koronavirusa formirala je Krizni stožer za područje Federacije te su poduzete sve mjere i na raspolaganje stavljena financijska i sva druga neophodna sredstva s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, a Stožer civilne zaštite stavio je na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse – kazao je danas u obraćanju građanima premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. 

– Međutim, svima nam je jasno da posljedice širenja koronavirusa neće biti samo po zdravlje ljudi, nego će imati negativne posljedice i na gospodarstvo. Također, jasno nam je da se radi o globalnom problemu – dodao je federalni premijer.

Novalić je stoga za ponedjeljak, 16. ožujka, sazvao sjednicu Vlade u proširenom sastavu na koju je pozvao svih deset županijskih premijera te čelnike Udruženja poslodavaca, Gospodarske komore, Saveza samostalnih sindikata BiH, Crvenog križa FBiH, kao i svih nadležnih federalnih institucija.

– Ono što u ovom trenutku sa sigurnošću mogu reći jeste da je isplata mirovina neupitna, kao i braniteljskih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog proračuna – poručio je federalni premijer.

Također, izdao je nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcioniraju svakog tko želi profitirati u ovakvoj situaciji, a ministar trgovine pripremio je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti.

– Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i u slučaju potrebe na raspolaganje staviti i robne rezerve Federacije. Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u opskrbljivanju osnovnim životnim namirnicama – kazao je Novalić. 

Vlada će na sutrašnjoj sjednici također razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa na gospodarstvo, a one će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti gospodarstva i mjere fiskalne stimulacije.

– One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te neometanu opskrbu stanovništva potrebnim dobrima i uslugama – dodao je Novalić.

Na sutrašnjoj sjednici će se, kaže, sa županijskim premijerima i poslodavcima tražiti način kako pomoći zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema tko paziti jer su roditelji zaposleni.

IZVORVecernji list
Prethodni članakLjekarne podižu cijene, neki su proizvodi tri puta skuplji, jedna kažnjena s 10.000 KM
Sljedeći članakJutros pronađen sat na ulazu na Kalvariju