Iskoraci su nužni

Raguz„Svi mi koji ćemo narednog tjedna putovati u Bruxelles moramo se dogovoriti, napraviti nužne iskorake kako bi ova zemlja konačno krenula naprijed. Zadovoljan sam kako smo ovdje u Travniku vodili razgovore, zadovoljan sam donesenim zaključcima i naredna tri dana sve ćemo učiniti, to je naš temeljni zaključak, da u Bruxelles ne idemo „praznih ruku” jer bi to bilo porazno za BiH”.

Stoga, pozivamo i druge stranke i njihova čelništva da razumnim postupcima i iskoracima iskoristimo priliku koja nam se nudi”, kazao je u petak navečer u Travniku predsjednik HDZ-a 1990., Martin Raguž, nakon završenih sjednica Predsjedništva ove stranke i srednjobosanskog Županijskog odbora.

Na sjednici Predsjedništva glavne teme razgovora bile su ustavna reforma, s naglascima na izvršenje presude u slučaju Sejdić – Fiunci, o skorom popisu pućanstva, te o zahtjevima za smjene u Vijeću ministara BiH.

Kada su u pitanju zahtjevi za određene smjene u Vijeću ministara, Raguž je novinarima kazao kako HDZ 1990. očekuje korektnu i konkretnu raspravu s jasnom argumentacijom za te zahtjeve. „Mi do sada bilo kakvu argumentaciju nismo ni ćuli ni vidjeli, a nikomu nikakvu bjanko potporu nećemo dati. Na takav naš rad i djelovanje, po svakom pitanju, javnost, stranke i Parlament se moraju naviknuti jer mi ćemo tako, bez rezerve i zadrške ubuduće postupati. Naime, fokus mora biti na političkim prioritetima, a ne na ad hoc političkim kombinatorikama kakva je i ova oko zahtjeva za smjene u Vijeća ministara BiH. Takav rad, a bio je uobičajen, oduzeo nam je vrijeme i ovu zemlju prikovao za dno ljestvica standarda, perspektive i naše budućnosti”, istaknuo je Raguž.

Po pitanju skorog popisa pučanstva, u razgovoru s novinarima Raguž je rekao kako HDZ 1990. traži i očekuje nužni politički i svaki drugi ambijent koji se u ovakvim prilikama mora osigurati kako bi se svaki građanin mogao izjasniti i svoje podatke, bez ikakvog straha i bilo kakvog utjecaja, svoje podatke dati popisivaču.

Kazao je također kako i ovim putem HDZ 1990. želi ohrabriti građane da iskoriste svoje zakonsko pravo i zakonsku obvezu i pristupe popisu. „Rezultati popisa su iz više razloga vrlo važni, ali neće i ne mogu mijenjati ustavne pozicije naroda jer su Hrvati, Srbi i Bošnjaci konstitutivni, to je ugrađeno u temelje ove zemlje, u preambulu Ustava i to će tako i ostati”, naglasio je Raguž.

Okupljenim novinarima ovom se prilikom obratila i predsjednica Županijskog odbora HDZ-a 1990., Slavica Josipovićč, kazavši kako će se izborna Skupština županijske organizacije ove stranke održati 16. listopada u Travniku, u Hrvatskom domu u travničkom naselju Jankovići. Kazala je kako je izborna Skupština redovita, statutarna i kako nema nikakve veze s kojekakvim špekulacijama o ostavkama, zahtjevima za smjenu, za raspuštanje Županijskog odbora…! „Sve će biti na demokratskim i statutarnim načelima, izbori će ojačati našu stranku u Srednjobosanskoj županiji. Novoizabrani će imati maksimalnu potporu tijela stranke i stranačkog članstva, a ujedno će biti snažan vjetar demokratizaciji, Predsjedništvu HDZ-a 1990. i predsjedniku Ragužu”, pojasnila je razloge izbora, opovrgnula kojekakve špekulacije i dodala: „Unutarstranački izbori u Županijskoj organizaciji bit će i prilika da svoje mjesto u stranačkim tijelima nađe veći broj žena, obrazovani i „zdravo” ambiciozni mladi ljudi, a što će onda, našoj stranci i našem djelovanju dati i novu snagu i nove pozitivne impulse rada i djelovanja”

 

Z. Čilić

Prethodni članakVitežani bez straha u Sarajevo, osiguran i prijevoz za navijače
Sljedeći članakSvečanosti za Dan policije