Inzko naložio hitno imenovanje sudaca Ustavnog suda F BiH

Imajući u vidu da su događanja prošlog tjedna u Parlamentu FBiH još jednom potvrdila neuspjeh političkih stranaka da kroz politički dijalog nađu rješenja, visoki predstavnik Valentin Inzko je konstatirao da se postojeći politički zastoj može prevazići iskrenim pregovorima i većom fleksibilnošću svih strana, vodeći pritom računa o interesima građana, priopćeno je iz OHR-a.

– Kada pratite razvoj ovih događaja i rijetko čujete bilo kakvo pozivanje na to što konkretno strane namjeravaju učiniti da bi ispunile obećanja data građanima, teško je izbjeći utisak da su interesi stanovništva u cjelini daleko od toga da budu prioritet kakav bi trebali biti za bilo koju koaliciju – rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je podsjetio sve nadležne vlasti i stranke da, bez obzira na trenutne pokušaje preustroja Vlade Federacije, i dalje imaju obvezu u cijelosti poštovati vladavinu prava, demokratske institucije te ustavni i pravni poredak.

Inzko je podcrtao da stranke koje formiraju većinu u Parlamentu Federacije imaju jasno i legitimno pravo zahtjevati formiranje nove vlade na osnovu te većine, međutim, ukoliko se i dok se taj cilj ne postigne ustavnim procesom, što još uvijek nije slučaj, postojeća Vlada Federacije ima jasnu odgovornost da i dalje funkcionira u punom kapacitetu prema ustavu i zakonima.

On naglašava da osiguranje stalnog i punog funkcioniranja Vlade nije samo ustavna i zakonska obveza, već i najveća politička odgovornost u vremenu kada se građani Federacije suočavaju s ogromnim socijalno-ekonomskim i drugim izazovima.

– Ova događanja su također istaknula i neprihvatljivo odlaganje, koje traje zadnjih nekoliko godina, imenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije, što spriječava taj sud da na najefikasniji način odlučuje o slučajevima vitalnog nacionalnog interesa – kazao je Inzko.

Napomenuo je da je sada od suštinske važnosti da predsjednik FBiH, u suglasnosti s dva potpredsjednika, a nakon toga i nadležni domovi Parlamenta FBiH, poduzmu korake i popune odavno upražnjena mjesta kako bi ovo tijelo moglo u potpunosti funkcionirati i promptno rješavati pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

– Očekuje se od svih političkih aktera, bez izuzetaka, da odmah omoguće imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH, te da se suzdrže od bilo kakvih opstrukcija njihovog imenovanja. Snažno bih sugerirao da stranke veoma pažljivo razmisle prije nego što postupcima paraliziraju sustav – poručio je Inzko.