Inzko: Ekonomski oporavak mora biti prioritet svim vlastima!

altEkonomski oporavak Bosne i Hercegovine mora biti prioritet za sve nivoe vlasti, suglasni su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Bruno Bojić, i potpredsjednici Komore Veselin Poljašević i Amir Zukić.

Tijekom susreta u Sarajevu oni su izrazili zabrinutost zbog ekonomske situacije u BiH, a naročito zbog sve veće nezaposlenosti.

“Imenovanje novog Vijeća ministara je donijelo dozu nade i optimizma. Posebno me ohrabruje što je premijer Bevanda stavio naglasak na evropske integracije i ekonomiju, uključujući usvajanje državnog proračuna za 2012. godinu, kao ključne prioritete Vlade”, naglasio je Inzko.

Prema priopćenju OHR-a, pozvao je odgovorne vlasti da hitno poduzmu konkretne mjere radi zaustavljanja negativnog trenda i stimuliranja ekonomskog napretka.

“Ove mjere se moraju poduzeti u konsultacijama s poslovnom zajednicom, uključujući Vanjskotrgovinsku komoru BiH”, rekao je.

“Predstavnici poslovne zajednice mogu najbolje govoriti o situaciji na terenu i zagovarati značajne promjene. Oni su pouzdan i vrijedan partner vlasti”, zaključio je Inzko.