Inzko duboko “podijelio” BiH, a “ujedinio” Republiku Srpsku: Srpski predstavnici neće sudjelovati u radu institucija BiH

Nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović kazao je da je današnji sastanak posljedica vrlo složene situacije poslije Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

“Danas smo imali sastanak u punom sazivu predsjednika svih parlamentarnih stranaka iz RS-a i imali veoma konstruktivnu raspravu, problematiku sagledanu iz svih kuteva”, kazao je.

Zaključci:

Istaknuto je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH već za sada neće djelovati jer smatraju da za to nemaju uvjete.

Na konferenciji za medije politički predstavnici su istaknuli da je sastanak bio konkretan i korektan te da je postignut jedinstven stav po ovom pitanju i da su svi stavili stranačke interese po strani.