Internet bonton – Sve što je u normalnim europskim demokracijama kažnjivo i sramotno kod nas je poželjno i nekažnjivo

Ništa mi nije draže nego čitati pojedine ‘književne’ uratke izlapjelih staraca na fb, a i mlađahnih novokomponiranih persona, koji eto, imaju znanja pa komentiraju politiku i stanje u društvu. Njihovi fb sljedbenici se pale na riječi bitanga, govno, gnjide, sranje, smeće, i slično. Tobože te, i takve, riječi izražavaju dobru i smjelu kritiku društva općenito. Ako se tko usudi u komentaru proturječiti takvom lupanju po tastaturi ‘autor/ica’ odmah briše komentare i blokira takve neistomišljenike. Jer, ego trpi…

Za Vitez.info piše: Dragica Amsterdam-Križanac

Ljudi misle da internet nema bontona, da je sve dozvoljeno…neki korisnici interneta ohrabreni su prividnom anonimnošću, odnosno time što nisu u izravnom kontaktu u živo sa svojim sugovornikom. Prije se govorilo ‘papir trpi sve’, a sada to važi za internet…ne tema i kritičko razmišljanje, nego način nečijeg seljačkog izražavanja i “trkeljanja” je sporan …sve živi stručnjaci, u sve se razumiju, imaju politiku i književnost u malom prstu! O nepismenosti ne treba ni govoriti!

Čudim se često čitajući, pa uspoređujem komentiranje na internetu u Hrvatskoj i BiH sa ovim u Nizozemskoj, gdje živim. Za više od četvrt stoljeća koliko živim u tuđoj zemlji nikad nisam doživjela da Nizozemci govore protiv svoje zemlje, vrlo malo i protiv monarhije, nego samo imaju eventualno konstruktivne kritike protiv vlade ili nekih službi. Oni cijene što imaju državu i cijene svoju povijest, ma kakva bila, oni su lojalni i domoljubi, nisu glupi i shvaćaju što znači suverenost…

A kod nas bi svaka šuša rušila državu, blatila sve oko sebe, jer to je moderno, umjesto da se i sami uhvate u koštac za boljitak, to jest da se zajedničkim snagama rješavaju problemi. Kuknjava ‘kako je prije bilo bolje’ i kako su nam ‘oni drugi’ opasnost, ništa ne rješava. Vječite rasprave o ustašama i partizanima samo zamagljuju sadašnjost, dok druge zemlje grabe naprijed (op.a. vidi Poljske i Mađarske).

Nigdje trenutno ne cvjetaju ruže, svaka zemlja ima svoje specifične probleme, s kojima se nosi… Izgleda da sve što je u normalnim europskim demokracijama kažnjivo i sramotno kod nas je poželjno i nekažnjivo.

U uljuđenim i uređenim zemljama bi takvim zlim komentatorima na socijalnim medijima davno pokucale određene službe na vrata, jer u njima nije dopušteno zagađivanje javnog prostora, pa ni na vlastitom facebook zidu.