Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi F BiH bit će na Ustavnom sudu

Sudbina inicijative za izgalasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi nije konačno riješena ni nakon današnje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Sarajevu.

Iako je prihvaćena većinom glasova u općem izjašnjavanju Doma u cjelini, u pojedinačnom izjašnjavanju delegatskih klubova tri konstitutivna naroda, nije dobila većinu glasova delegata Bošnjaka koji su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Zato će Ustavni sud FBiH odlučivati je li odlukom o izglasavanju nepovjerenja, prihvaćenom u općem izjašnjavanu Doma, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjačkog naroda.

Ako Sud priocijeni da nije, odluka će se smatrati donesenom.

Ovakvim ishodom, odnosnom konstatacijom predsjedavajućeg Radoja Vidovića završena je današnja vanredna sjednica Doma naroda.

Na dnevnom redu je bila inicijativa aktualne parlamentarne većine za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, koja je većinom glasova prihvaćena 12. veljače na sjednici Predstavničkog doma.

Danas je u Klubu delegata Bošnjaka 12 pojedinaca glasalo protiv, a pet za.

Ostala dva delegatska kluba konstitutivnih naroda odobrila su većinom glasova ovu inicijativu. U hrvatskom Klubu je 15 članova glasovalo potvrdno, dok je jedan bio suzdržan, a u srpskom ih je 14 bilo za izglasavanje nepovjerenja vladi, a tri protiv.

Ovakav način glasovanja u kojem se klubovi naroda izjašnjavaju pojedinačno, a potom i Dom naroda u cjelini, karakterističan je za proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa koje je u ovom slučaju pokrenula većina Bošnjaka.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi inicirala je aktuelna parlamentarna većina u Federaciji – Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajendica 1990.

Njihovo osnovno obrazloženje je da aktualna vlada nema podršku parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou proglašena je ljetos nakon što je najutjecajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u BiH sa Strankom demokratske akcije.

U Vladi su i nakon toga ostali ministri iz „stare” koalicije koji su Socijaldemokrati imali sa SDA, Narodnom strankom radom za boljitak i Hrvatskom strankom prava.