Informacije o pacijentu iz tuzlanskog klastera sa zeničkom adresom, koji je boravio i u Vitezu

Uslijed brojnih poluinformacija ili dezinformacija vezano za pacijenta koji je zaražen koronavirusom i veže se za klaster Tuzla, a ima prijavljenu adresu prebivališta u Zenici, ali i stan u Vitezu objavljujemo informacije koje smo do sada dobili od službenih osoba.

Prema informacija do kojih smo došli, nakon operacije u Centru za srce u Tuzli, osoba s prijavljenom adresom prebivališta u Zenici i korisnik zeničko-dobojskog Zavoda za zdravstvenog osiguranja vratila se kući. Pacijent je u međuvremenu boravio i u Vitezu. Nakon nekog vremena, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, u ponedjeljak, 23. ožujka, u kasnim večernjim satima, javio se u Dom zdravlja Vitez, odakle je upućen i prevezen do Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj.

Po dolasku vozila Hitne pomoći do trijažnog punkta Bolnice u Novoj Biloj, urađena je uobičajena trijaža, te je pacijent zbog sumnje na koronavirus, ali i činjenice da je osiguranik zeničko-dobojskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, upućen na Infektivni odjel zeničke bolnice. Potvrdio je to i prim. dr. Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, uz napomenu da je u Zenici umjesto na Infektivni odjel, on primljen na skroz pogrešan ulaz.

Prema ranijim saznanjima, pacijent se zarazio u Tuzli, a do sada su potvrđena dva slučaja zaraze njegovih kontakata; radi se o njegovoj sestri iz Novog Travniku i još jednoj muškoj osobi u Vitezu. Zavod za javno zdravstvo KSB radi na utvrđivanju preostalih kontakata i testiranju do sada pronađenih.

Zbog kontakta s medicinskim i nemedicinskim osobljem u viteškom Domu zdravlja, urađeni su testovi na prisustvo koronavirusa i oni su pokazali da oni  nisu zaraženi ovim virusom. Iz preventivnih razloga, ipak su, prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Vitez, dr. Zorana Pocrnje, stavljeni u samoizolaciju.

Prethodni članakKarakaš: Zaraženi iz Viteza i G.Vakufa/Uskoplja nemaju izraženih simptoma i ostaju doma
Sljedeći članakGradonačelnik Vidić osigurao zaštitne maske za sve žitelje Čapljine