In vino veritas: Kako je Picasso naslikao plakat za film ‘Bitka na Neretvi’ i koliko smo mu platili?

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominiran i za Oskara.

‘Bitka na Neretvi’ spada u korpus najambicioznijih filmova bivše Jugoslavije. Najveće svjetske zvijezde onog vremena Yul Brynner, Franco Nero i veliki Orson Welles pridružili su se glumačkim legendama regije, a plakat za njega je nacrtao nitko drugi nego Pablo Picasso.

Naime, na iznenađenje Veljka Bulajića, Picasso je ubrzo prihvatio njegov prijedlog, pa se ekipa filma našla u panici jer je morala sada smisliti kako platiti Picassa.

Na sreću, Picasso je rekao da ne želi novac, ali je zauzvrat tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina u kojem je bilo 12 boca.

Film Bitka na Neretvi smatra se za najbolji i najskuplji film koji je snimljen u Jugoslaviji. Film je postigao veliki međunarodni uspjeh, osvojio brojne nagrade, a bio je nominiran i za Oskara. U lipnju 2010. godine, na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije, uvršten je u deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu, prenosi Buka.

Na premijeri filma održanoj 29. studenog 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija, pored Tita i filmske ekipe navodno su prisustvovali i Sophia Loren i Omar Sharif.