IN MEMORIAM: Prva godišnjica smrti Pere Kordića

Prije godinu dana, 26. veljače 2013., u obiteljskom domu u Busovači umro je Pero Kordić (1930.). Ovaj ugledi građanin Busovače i cijele srednje Bosne, s hercegovačkim korijenima, intelektualac, otac je Darija Kordića koji u Austriji izdržava dvadesetpetogodišnju kaznu zatvora koju mu je 17. prosinca 2004.izrekao Haški sud. Darijo se, naime, nakon objavljene optužnice, s još devetoricom Hrvata iz Viteza, 6. listopada 1997. godine, dragovoljno predao Haškom sudu.

Pokojni Pero Kordić i sin mu Darijo su osnivači HDZ-a u Busovači, a veliki su doprinos dali u osnivanju ove stranke i u drugim srednjobosanskim općinama. U poslijeratnom vremenu Darijo je bio i predsjednik HDZ-a BiH.

Darijo se od prvoga dana, uz veliku podršku oca Pere i cijele obitelji, od početka političkih i inih previranja u BiH, angažmanom, odlučnošću, hrabrošću i vizionarstvom, nametnuo kao politički lider Hrvata srednje Bosne, najprije u organizaciji otpora agresorskoj JNA i kasnije u pripremama za nadolazeću pošast – krvavi rat HVO-a i Armije BiH. I po mnogim procjenama i ocjenama, najzaslužniji za opstanak Hrvata u srednjoj Bosni upravo je Darijo Kordić. To je, pak, pokazalo se kroz sudski proces u Haagu, i najveći Kordićev krimen koji ga je koštao drakonske kazne, po kojoj je, mišljenje je mnogih, i najveća žrtva te međunarodne pravne institucije, kako Haški sud zovu i tituliraju.

Ocu Peri i majci Roziki (1935.), umirovljenoj liječnici, bolešću i velikom tugom godinama za krevet prikovanoj, dočekati sina Darija slobodnog u skromnom obiteljskom domu, bila je velika želja koja ih je držala i više godina bila jača i od starosti i sve razornijih bolesti. Na žalost, ta im se velika želja nije ispunila, a posljednji put, sedam godina prije Perine smrti, u austrijskom zatvoru vidjeli su i zagrlili sina Darija. A Darijo nije dobio ni priliku oca Peru, a 92 dana kasnije, 30. svibnja iste godine, ni majku Roziku, na vječni počinak ispratiti.

No, Darijo i u takvoj situaciji, u takvim okolnostima, stoički na leđima nosi križ koji mu je, mišljenje je i mnogih pravnih sksperata, neopravdano natovaren i nadomak je vrha „kalvarije”, pri kraju svog „križnoga puta”. Naime, u prvoj polovici lipnja ove godine ističu dvije trećine od 25 godina izrečene kazne (16,66 godina), a po Statutu Haškoga suda, uz pozitivnu ocjenu rukovodstva zatvora o vladanju i ponašanju zatvorenika koja je, prema našim informacijama (pozitivna) već poslana, Darijo Kordić će biti pušten na slobodu. A to bi trebalo značiti da se nakon punih 200 mjeseci tamnovanja, vrača svojoj supruzi i djeci, bratu i sestrama, u svoju Busovaču, u Bosnu i Hercegovinu. Bit će to i tužni trenutak „susreta” sa svojim ocem Perom i majkom Rozikom, na busovačkom groblju Carica, na mjestu njihovog vječnog počinka.

Zvonimir Čilić / VL