In memoriam: Na današnji dan prije 6 godina preminuo je dr. Slobodan Lang, organizator Bijelog puta i veliki humanitarac!

Prije šest godina, 23. veljače 2016. godine umro je dr. Slobodan Lang. Umro je dobri čovjek, neumorni humanitarac, po ljudskosti i dobroti, po humanitarnim djelima koje su ga učinile poznatim i priznatim i daleko izvan granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dr. Langa posebno pamte Hrvati Lašvanske doline. Pamte znameniti humanitarni konvoj „Bijeli put za Nosu Bilu i Bosnu Srebrenu“, i njegove velike zasluge za organizaciju konvoja i njegovo dovođenje  mjesecima opkoljenu i stalno napadana Lašvansku dolinu. Doktor Lang ima i velike zasluge za gradnju nove bolnice, Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, ponos srednjobosanskih Hrvata, a koju koriste, bez ikakvih prepreka, ili ne daj Bože smetnji  Bože smetnji,  i svi drugi građani s ovoga područja kojima je medicinska pomoć potrebna.

Za duboki, neponovljivi trag koji je dobri čovjek, dr. Slobodan Lang ostavio iza sebe u Lašvanskoj dolini, Vitežani su mu se zahvalili dodjelom Povelje počasnog građanina Viteza. A, rekli bih, dr. Lang je bio o ostao počasni građanin u srcima svih Hrvata Lašvanske doline.

Općinsko vijeće Vitez 2015. godine je počasnim građaninom Viteza proglasilo prof. dr. Slobodana Langa, liječnik. Vitežane je zadužio organiziranjem znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, koji je napaćenom hrvatskom puku u Lašvanskoj dolini 20. prosinca 1993. godine donio nužnu humanitarnu, sanitarnu i medicinsku pomoć. Langov je i veliki doprinos gradnje Hrvatske bolnice „Dr fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, čije je pokrovitelj izgradnje bio pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Zbog bolesti, dr. Lang prošle godine nije stigao u Vitez, ali je Vitežanima prenesena njegova zahvalnost na ukazanoj časti, te želja da Vitez i Vitežani, zajedno, u toleranciji, i dalje grade svoj Grad i općinu, koji može i treba biti primjer i drugim bosanskohercegovačkim sredinama.

Slobodan Lang preminuo je u 71. godini života.