In memoriam: Josipa Bralo 1980. – 2010.

altJosipa Bralo
9.10.1980. – 14.3.2010. Vitez, BiH

Na današnji dan, 14. ožujka 2010 godine u Vitezu je preminula naša sugrađanka Josipa Bralo, mlada i vrlo talentirana likovna umjetnica, koja je publiku oduševljavala svojim slikama i crtežima. Josipa je izgubila najtežu životnu bitku, onu s okrutnom bolešću, koja je iscrpila njezino tijelo.

Josipa je rođena 9. listopada 1980. godine u Vitezu. Nakon srednje škole, koju u Vitezu završava 1999. godine, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, gdje je diplomirala 2004.g. na Odsjeku grafike u klasi prof. Mire Petrića.

Bila je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH, HKD Napredak u Sarajevu, te Udruženja likovnih stvaratelja Lašvanske doline.

Izlagala je na tri samostalne izložbe u Tuzli 2004.g., Travniku 2006.g. i Vitezu 2007.g. Od 2000.g. izlagala je na više od pedeset skupnih izložbi u Travniku, Novom Travniku, Širokom Brijegu, Vitezu, Kiseljaku, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Livnu, Rijeci, Posedarju, Zagrebu, Medulinu, te u Cadaquesu (Španjolska), Wingfieldu (Engleska) i Bagesu (Francuska).

Dobitnica je nagrade za grafiku na 2. biennalu umjetnosti minijature BiH u Tuzli 2003.g.

Sudjelovala je na likovnim kolonijama u Travniku, Kupresu, Novoj Biloj, Posedarju, Medulinu i Vitezu.

Radila je godinu dana kao profesorica estetike u Srednjoj mješovitoj školi u Vitezu i kao profesorica likovne umjetnosti u KŠC «Petar Barbarić» u Travniku.

Objavljeni su joj tekstovi o umjetnosti u časopisu za kulturu «Akademija», u Napretkovom «Glasilu», te u viteškoj reviji za kulturu i društvena pitanja «Panorama».