IN MEMORIAM: Ivan Bagarić – počivaj u miru dragi prijatelju

Vijest da je u četvrtak poslije podne preminuo dr. Ivan Bagarić iz Tomislavgrada, među Hrvatima Lašvanske doline primljena je  s velikim žalom., s tugom i dužnim pijetetom. Jer, dobri čovjek Ivan nebrojeno puta, tijekom rata i poraća, pokazao  riječima i djelima, želju, odlučnost… pomoći Hrvatima Lašvanske doline koji su se, u tom vremenu, nalazili u najtežoj situaciji u dugoj povijesti  života na tom prostoru.

I nedvojbeno je, Ivan je u tomu uspijevao i više nego što se to moglo očekivati i ovdašnji Hrvati to nikada neće zaboraviti. Neće zaboraviti da je upravo Ivan, skupa s dr. Slobodanom Langom i Antom Damjanovićem „krojio i skrojio“ znameniti humanitarni konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, pa i, moglo bi se reći, novu Hrvatsku bolnicu“Dr, fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj. Jer njegova riječ imale su težinu – liječničku, ljudsku, načelnika Stožera zdravstva HVO-a, a u poraću, u dva mandata, zastupnika u Saboru Republike Hrvatske.

Dolazio je naš dragi prijatelj Ivan često u Lašvansku dolinu, u Franjevačku crkvu-bolnicu, kasnije u novoizgrađenu, sadašnju, Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske Hrvatima u srednjoj Bosni, ali i svim građanima koji na tom području žive. Dolazio je Ivan, redovito, s dr. Slobodanom Langom i Antom Damjanovićem na godišnjice dolaska u Lašvansku dolinu konvoja „Bijeli put“, a zadnji njegov dolazak u Novu Bilu bio je  19. prosinca prošle godine, kada je u dvorani Hrvatske bolnice, skupa sa svojim, i našim prijateljem, Zagrepčaninom,  s korijenima iz Livna, Antom Damjanovićem, promovirao  knjigu „Od vila ilirskih do Bijeloga puta“, autora dr. sc., Ive Lučića. Knjiga na vrlo zanimljiv način, kroz povijesne kontekste, govori o novobiljanskoj bolnici, a među ostalim i o našim dragim prijateljima, pokojnim Ivanu Bagariću, Slobodanu Langu, te o Anti Damjanoviću… A upravo prva knjiga o bolnici u Novoj Biloj, „Svjetlost i nada“, autora, Zvonimira Čilića, Srećka Stipovića, Željka Kocaja i fra Zorana Livančića, nastala je  uz veliku podršku, pa i financijsku, koju je, u svojstvu zastupnika u Saboru Republike Hrvatske, osigurao, dr. Ivan Bagarić.

Našem dragom Ivanu, u ime njegovih brojnih prijatelja iz Lašvanske doline, u ime ovdašnjih Hrvata, neka bude laka njegova duvanjska gruda na njegovom vječnom počivalištu, a njegovoj obitelji upućujemo iskrenu sućut.