Imenovano Vijeće ministara, Marina Pendeš ministrica obrane BiH

Gotovo šest mjeseci nakon listopadskih Općih izbora Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je na današnjoj sjednici imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, koje će naredne četiri godine predvoditi Denis Zvizdić kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Marina Pendeš (HDZBiH) imenovana je za ministricu obrane, a za njezine zamjenike imenovani su Emir Suljagić (Demokratska fronta – DF) i Boris Jerinić (SDS).

Za ministra civilnih poslova imenovan je Adil Osmanović (SDA), za njegovog zamjenika imenovan je Đorđe Milićević (Narodni demokratski poredak – stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske).

Dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice u naredne četiri godine obavljat će Semiha Borovac (SDA), a zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice je Predrag Jović (Srpska demokratska stranka – SDS – stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske).

Ministar financija i trezora je Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH), a njegov zamjenik je Mirsad Žuga (SDA).

Državni ministar pravde bit će također kadar HDZ-a BiH i naredne četiri godine tu dužnost obavljat će Josip Grubeša, dok će njegov zamjenik biti Nezir Pivić (SDA).

Igor Crnadak (Partija demokratskog progresa-PDP, stranka članica koalicije Saveza za promjene iz Republike Srpske) imenovan je za ministra vanjskih poslova, a na mjesto njegovog zamjenika imenovan je Josip Brkić (HDZBiH).

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za njegovog zamjenika Mato Franjičević (HDZBiH).

Dragan Mektić, također iz SDS-a imenovan je za ministra sigurnosti, dok će njegov zamjenik biti Mijo Krešić (HDZBiH).

Na četverogodišnji mandat za ministra prometa i komunikacija imenovan je Slavko Matanović (DF), a njegov zamjenik bi trebao biti naknadno imenovan.

Vrijedi istaknuti kako je Ministarstvo obrane BiH od svog formiranja dobilo prvu osobu hrvatske nacionalnosti i prvu ženu na vrhu upravljačke strukture, u Vitežanki, Marini Pendeš koja je u prethodnom mandatu vršila dužnost zamjenika ministra obrane za politiku i planove.

Pendeš je po stručnom zanimanju diplomirani inženjer elektronike. Radno iskustvo prvo stječe u Tehničko- remontnom zavodu u Travniku, a potom počinje raditi u TKC ”Srednja Bosna” u Vitezu. Radila je u Ministarstvu prostornog uređenja i obnove ŽSB, a od 2004. vrši dužnost zamjenice ministra obrane BiH. Od 1. studenog 1992. do travnja 1995. godine angažirana je u Hrvatskom vijeću obrane. Od 1995. godine pa sve do danas aktivna je članica stranačkih tijela HDZ-a BiH. Dobitnica je više priznanja, domaćih i međunarodnih, a posebno se ističe Grb Općine Vitez i Odlikovanje Republike Mađarske “Za nacionalnu obranu” Prvog reda iz 2009. godine.