Imenovana Vlada SBŽ

Nakon ravno 240 dana nakon izbora (12. listopada 2014.) Srednjobosanska županija je dobila Vladu. Do formiranja županijske Vlade došlo je nakon mučnih i teških pregovora, prije svega između SDA i DF-a, čiji su zahtjevi, kako je nedavno kazao predsjednik Ž.O SDA, Asim Mekić, bili megalomanski, čak uvjetovani stavom „uzmi ili ostavi“, što je i uzrokovalo „pucanje“ suradnje ove dvije stranke po šavovima, pa se krenulo na formiranje manjinske vlade, između HDZ-a BiH i SDA.

I kada se činilo da je rješenje na vidiku, kada je sjednica zakazana za 25. svibnja, bez da je i počela odgođena je na neodređeno vrijeme. Jer, došlo je do kojekakvih prijepora unutar SDA, i četvorica zastupnika ove stranke uopće nisu došli na sjednicu županijske Skupštine. U međuvremenu vođeni su pregovori unutar SDA, ali trebalo je tražiti „još ruku“ koje će podržati manjinsku vladu predloženu od HDZ-a BiH i SDA. Našli su ih u zastupnicima SBB (4 zastupnika) pa je sjednica zakazana i održana u utorak u Travniku.

Predložena Vlada dobila je minimalno potrebni broj glasova (20 od ukupno 30 zastupnika) – 8 HDZ BiH, 1 HSS „Stjepan Radić“, 7 SDA i 4 SBB. Jedan zastupnik SDA je bio protiv a 2 zastupnika HDZ-a 1990., 3 DF-a, i 4 SDP-a bili su suzdržani.

U cijeloj ovoj prići Ž.O HDZ-a BiH. na čelu s , Lidijom Bradarom, bio je čvrst i odlučan, držali su se koalicijskih načela potpisanih između HDZ-a BiH i SDA, nisu se miješali u nesporazume između DF-a i SDA, što se na kraju pokazalo potpuno ispravnim. Za takve stavove, za umijeće pregovaranja, predsjednica Ž.O. HDZ-a BiH, dobila je i niz komplimenata i od predstavnika drugih stranaka, a što se moglo i protumačiti kao žaoke upućene Ž.O SDA na čelu s predsjednikom Asimom Mekićem.

„Imali smo brojnih problema oko formiranja županijske Vlade, dugo vremena smo pregovarali s DF-om, nije išlo pa smo se okrenuli formiranju manjinske Vlade. Trebala nam je podrška i drugih oporbenih zastupnika, a ozbiljnost i odgovornost pokazala je stranka SBB. Podržali su predloženu Vladu, a za uzvrat nisu tražili nikakve ustupke. Kazali su, mi glasamo za predloženu Vladu, ne radi SDA i HDZ-a nego radi građana Srednjobosanske županije. Mi ćemo, ubuduće, stav i podršku SBB-a znati cijeniti“, kazao je predsjedcnik Ž.O SDA, Asim Mekić

„Ni za milimetar nismo odstupali od dogovorenih načela s vjerom kako je to jedino ispravno i pošteno, poštovat će ih i Vlada, nastaviti ćemo raditi na izgradnji međunacionalnog i međustranačkog povjerenja i što je najvažnije na boljim uvjetima života svakog građanina naše županije. Ova Vlada može, sigurna sam da i hoće, preuzeti odgovornost za izvršenje svih obveza i zadataka koji ih čekaju, a sve skupa na dobrobit svih naših građana“, kazala je Lidija Bradara.

VLADA: Tahir Lendo, predsjednik( iz Travnika), Sedžad Milanović, ministar gospodarstva( iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja), Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (Fojnica), Amer Mrako, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša (Jajce).

Nikola Grubešić, ministar zdravstva (Busovača), Jozo Budeš, ministar pravosuđa i uprave (Jajce), Feliks Vidović MUP (Kreševo), Katica Čerkez, obrazovanje, znanost, kultura i sport (Vitez) i Zoran Marković, ministarstvo financija (Kiseljak), iz reda srpskog naroda, na prijedlog HDZ BiH, uz suglasnost SDA.