Imenovana nova Vlada Federacije F BiH, usvojen proračun

Novi sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine potvrđen je danas na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i to sa 57 glasova “za”, 22 “protiv” i pet “suzdržanih”.

Premijer Federacije BiH je Fadil Novalić (SDA), a dopremijeri su Jelka Miličević (HDZBiH) i Aleksandar Remetić (DF).

Federalnu vladu u naredne četiri godine, osim premijera Novalića, činit će: ministrica financija Jelka Miličević (HDZBiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZBiH), ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZBiH), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZBiH), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA), ministrica prosvjete i znanosti Elvira Dilberović (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA), ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA), ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić (SDA), ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Salko Bukvarević (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (DF).

Odluku o njihovom imenovanju potpisali su danas predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Pred novim članovima Federalne vlade predsjednik FBiH Marinko Čavara je istaknuo da se u kratkom vremenu od nove Vlade FBiH ne može očekivati “čarobni štapić” u pogledu rješavanja problema u Federaciji.

– Negativan naboj nam nije potreban, nama treba takav ambijent koji će osigurati pozitivnu energiju, jer ako nema te energije nema napretka u državi – rekao je Čavara.

Imenovanje novog saziva Federalne vlade potvrđeno je gotovo šest mjeseci nakon općih izbora u listopadu prošle godine.

Proračun Federacije BiH za 2015. godinu u iznosu od 2.334.147.169 KM u utorak navečer je na izvanrednoj sjednici usvojio Dom naroda, nakon što ga je prethodno odobrio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Time su se stekli uvjeti da proračun, odobren sat vremena do isticanja odluke o privremenom financiranju Federacije BiH, postane operativan.

Obrazlažući proračun premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je da bez obzira na predviđeni primarni suficit, planiran u nacrtu Proračuna FBiH za 2015. godinu, uslijed povećanog servisiranja duga, imamo višak rashoda nad prihodima u iznosu od 684 miliona KM.

S obzirom da se ovdje radi o neravnoteži platne bilance, odnosno o nemogućnosti servisiranja svih obaveza, istaknuo je da će neki novi aranžman s međunarodnim financijskim institucijama biti neophodan.

Po riječima premijera, Federalna vlada će se ponašati u skladu s načelima restriktivne fiskalne politike, a sve s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti.

– Proračun je socijalni, a ne razvojni – zaključio je Novalić. (F)

Prethodni članakKalea otvorila novi salon namještaja u Vitezu
Sljedeći članakZahvaljujući Bruxellesu i Europskoj uniji Vitez rješava pitanje otpada i toplifikacije grada