Imali registrirana vozila, a stigle im kazne zbog sporog sustava u KSB

Nadzorne kamere snimile su na području KSB vozače s neregistriranim i tek registriranim automobilima nakon čega su im na kućne adrese počele pristizati kazne.

Kamere na području KSB postavljene su, kao i u drugim kantonima, kako bi policija mogla lakše otkriti neregistrirana vozila koja prometuju na tom području. Validnost registracije upoređuje se s bazama podataka CIPS-a, odnosno IDDEEA-e.

Građani, među kojima su se pojedini obraćali i portalu Klix.ba, dobijali su kazne po 800 KM iako su nekoliko dana imali registrirana vozila. Razlog su spore policijske procedure i spore replikacije baza podataka.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova KSB Hasan Hodžić objasnio je za Klix.ba da se od trenutka kada stranka preda zahtjev za registraciju u policiji računa da je vozilo registrirano.

“Ukoliko bilo koja stranka donese potvrdu iz policije da je, prije njego što je njeno vozilo snimljeno, podnijela zahtjev za registraciju, takvi slučajevi ne podliježu odgovornosti. Znači, smatraju se kao registrirani”, kazao nam je Hodžić.

Zaključio je kako stranke, ukoliko su njihova vozila snimljena nakon što su predali zahtjev za registraciju, mogu da se obrate Ministarstvu unutarnjih poslova KSB s potvrdom za podnošenje zahtjeva i da, u tom slučaju, neće plaćati kazne.

Izvor:Klix.ba