Ima li općina Vitez turističke potencijale?

Prema istraživanju profesora Prirodno-matematičkog fakulteta, odsjeka za geografiju Sarajevskog univerziteta Harisa Jahića, Mujiza Spahića i Ajdina Mezetovića izračunato je da se zemljopisni centar Bosne i Hercegovine nalazi u naselju Krčevine u općini Vitez.

Metoda za izračunavanje je prosta, kaže profesor Haris Jahić. Uzete su najjužnija, najsjevernija, najzapadnija i najistočnija točka Bosne i Hercegovine te su povučene linije.

Ovo je ustvari ta metoda koja je najpreciznija, ustvari to je metoda koja je urađena u takozvanom ArcMap programu. Imate tu jednu opciju koja se zove Centroid, što je u stvari u prijevodu na našem, težište.

Profesor Mujiz Spahić, koji je sudjelovao u izračunavanju zemljopisnog centra BiH smatra da bi se obilježavanjem lokacije mogla povećati turistička ponuda ne samo Viteza već i Bosne i Hercegovine.

Mnoge zemlje u svijetu, pa smo mislili tako bi trebalo i Bosna i Hercegovina da ima svoje obilježje. Netko ima na primjer simbol svoje države netko ima simbol svoga grada i tako dalje. A mi smo mislili da to bude simbol Bosne i Hercegovine. To je neposredno pored putne komunikacije Vitez – Travnik, pa smo mislili između ostalog da turisti tamo dolaze i to posjećuju.

Spahić kaže da su predstavnici udruženje geografa Bosne i Hercegovine nekoliko puta dolazili na datu lokaciju no nikada nije bilo ni volje niti razumijevanja kako kod načelnika Općine Vitez tako i kod vlasnika parcele da se posveti pažnja navedenoj lokaciji.

Mi smo bili spremni da napravimo i pano odnosno plakate na kojima bi upisali načine kako je došlo do određivanja geografskog centra. Šta geografski centar znači, i tu bi očito dolazile ekskurzije a to bi imalo i turistički značaj za razne druge posjetioce, ne samo za školsku populaciju, nego i za sve druge…

Vlasnik parcele Dragan Jurčević nije želio govoriti ili dati komentar za BH radio. A sličan stav ima i načelnik Općine Vitez, Tomislav Bošnjak Matić koji je za BH Radio rekao da zemlju treba orati a ne postavljati obilježja. Te da se ne razumije u turističke potencijale koje, kako kaže BH Radio, Vitez i nema u značajnijoj mjeri.

Direktor Turističke zajednice SBŽ Miroslav Matošević navodi da svaki turistički potencijal treba iskoristiti pa tako i zemljopisni centar Bosne i Hercegovine.

Mislim da je to jako, neću reć atraktivno, nego i motivirajuće, pogotovo što u Vitezu imamo jedno ekspanziju turizma, pogotovo posljednjih 3 – 4 godine. Oni imaju najveću stopu rasta, procentualno kad se gleda. Normalno nije kao Vlašić u apsolutnim brojkama ali procentualno zaista da. I jako su puno vezani za poslovni turizam, kongresni turizam, planinarenje. Ali evo i dosta imamo tih izgrađenih novih kapaciteta u Vitezu. Tako da je to svakako zanimljivo.

Mnogi stanovnici Viteza ne znaju da se zemljopisni centar BiH nalazi na prostoru općine a neki od ispitanih također smatraju da se taj centar treba nekako obilježiti.

U Udruženju geografa se iskreno nadaju da njihov rad predstavlja skromni doprinos kako bi nadležne institucije pokrenule postupak za adekvatno obilježavanje zemljopisnog centra, kao jednog od simbola državnosti Bosne i Hercegovine a nadležna institucija bi trebalo da bude ministarstvo civilnih poslova BiH.

Emisiju BH Radija možete poslušati ovdje.