Igrači NK Viteza vrbovani da izgube i ispadnu u Drugu ligu FBiH?

Tajnik nogometnog kluba Vitez, Marko Blaž, dao je izjavu na službenoj Facebook stranici kluba povodom odigravanja sutrašnje utakmice između NK Igman Konjic i NK Vitez. Izjavu prenosimo u cijelosti:

Povodom utakmice pretposljednjeg kola Prve lige Federacije BiH primorani smo obratiti se javnosti. Uzevši u zaštitu integritet samog takmičenja i ispravnosti istog, tako i zaštite ekipe izjavljujemo sljedeće:

Igrači NK Viteza i stručni štab nalaze se pod ogromnim pritiskom pred utakmicu u Konjicu, koja je za obje momčadi od krucijalnog značaja. Dodatno “ulje na vatru” dodali su akteri koji nemaju veze sa sportom.

Jučer je u prostorijama NK Vitez održan sastanak sa svim igračima, a neki od njih sami su prišli i iznijeli dokaze da su ih ljudi Konjica kontaktirali i vrbovali kako bi uz novčanu naknadu pustili utakmicu i tako svoju ekipu gurnuli u Drugu ligu. Na uvid višim organima vlasti spremni smo dati i listing poziva i poruka kao dokaz. Mišljenja smo da taj krajnje nesportski i bezobrazni čin nema veze sa sportom i sportskom etikom i kao takav nema mjesta u današnjem nogometu. 

Saznanja smo također da su pokušali doći i do sudca sutrašnje utakmice. Vjerujemo kako će suci biti na visini zadatka i suditi najbolje i najpoštenije što mogu. 
Gospodi i sportašima iz Konjica poručujemo da, ako u jednoj sportskoj i korektnoj utakmici ostvare pobjedu, od igrača i cijelog stručnog štaba NK Vitez, dobit će najiskrenije čestitke i pruženu ruku kako i dolikuje ovom sportu. Iskreno vjerujemo u poštenje svih spomenutih aktera i nadamo se da će ovoga puta sport pobijediti nečasne radnje koje se često spominju u kontekstu ove lige i ovog sporta.