Prihodi “skočili” za 16 milijuna KM, prve naznake oporavka u godini

Da je domaće gospodarstvo započelo oporavak početkom ove godine, svjedoči niz pokazatelja, počevši od rasta izvoza, pa do rasta naplate prihoda, piše Večernji list BiH. Podaci za potonju tematiku, kada je riječ o Federaciji BiH, pokazuju kako je u ožujku došlo do rasta iako prvo tromjesečje 2021. godine nije uspjelo dosegnuti razinu prihoda prvog tromjesečja 2020. godine.

Usporedba U ožujku je ukupna razina mjesečnog ostvarenja prihoda po osnovi neizravnih i izravnih poreza te socijalnih doprinosa u Federaciji BiH iznosila 645,8 milijuna KM. To je za oko 16 milijuna KM više u usporedbi s istim mjesecom 2020. godine, kada su, uslijed preventivnih epidemioloških mjera, u drugoj polovini mjeseca već djelomično bila narušena gospodarska kretanja.

U cijelom prvom tromjesečju 2021. ukupni prihodi iznosili su 1,812 milijardi KM i za 3,7 posto bili su manji u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Ipak, prihodi zabilježeni u ožujku 2021. godine su, u odnosu na ožujak 2019., ponovno uspostavili trend rasta i veći su za 3,8 posto ili za 23,7 milijuna KM. A razmjere krize u 2020. godini pokazuje i informacija prema kojoj ukupna razina naplaćenih javnih prihoda u Federaciji BiH u 2020. godini iznosi nešto više od 8,803 milijarde KM i manja je za 6,4 posto u odnosu na ostvarenje iz 2019. godine. I dok će se na snažniji rast prihoda pričekati još neko vrijeme, izvoz na početku ove godine pokazuje značajan porast te je u prva tri mjeseca ostvario iznos od tri milijarde i 64 milijuna KM, što je za 16,6 posto više nego u istom razdoblju lani.

Izvoz je rastao u obje najveće grupacije država u koje BiH plasira svoje proizvode – u zemlje EU-a gdje je iznosio dvije milijarde i 272 milijuna KM te je bio veći za 17,9 posto nego u istom razdoblju prošle godine, dok je izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio 473 milijuna KM, što je za 18,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. A kakva su predviđanja za razdoblje koje je pred nama? Odgovor na to pitanje već je jednim dijelom pružen kroz procjene vlasti u BiH prema kojima će ekonomska kretanja u okruženju, a napose u Europskoj uniji, imati velikog utjecaja na gospodarski oporavak BiH, ali i na strategiju upravljanja zaduživanjima i idućih nekoliko godina.

Svjetska banka je u nedavnom redovitom ekonomskom izvješću za zapadni Balkan dala projekcije i za BiH te je, između ostalog, upozoreno kako je BiH u prošloj godini zahvatila najgora recesija u posljednjih 25 godina, uz smanjenje ekonomskog rasta za 4,3 posto. Reformski procesi Iako očekuju da će u BiH ekonomski rast u 2021. dosegnuti 2,8 postotaka, dinamika i tijek oporavka krajnje su neizvjesni, napominje se u izvješću.

A kako bi ostvarila ovu projekciju, BiH će morati provesti i niz reformskih zahvata koji se odnose na poboljšanje ukupne poslovne klime u državi. Nakon pada u javnim i privatnim investicijama u prošloj godini, ova bi, ako je suditi prema projekcijama koje su izrađene nedavno, mogla donijeti određen oporavak vladinih, kao i investicija privatnog sektora, no pravi oporavak investicijskog ciklusa i povratak na razinu od prije pandemije očekuje nas 2022. Vlasti su u programu ekonomskih reformi BiH od 2021. do 2023. navele kako se u razdoblju od 2021. do 2023. očekuje da bi mjerama fiskalne politike dio sredstava uštede po osnovi tekuće potrošnje trebao biti kanaliziran u svrhu jačanja investicijske potrošnje u BiH, a samim tim i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Prethodni članakViše od 9000 mrtvih od koronavirusa u BiH
Sljedeći članakGrađani BiH ponovno će se moći cijepiti u Srbiji