Hyundai službeno predstavio novi i20

Hyundai je prije službene svjetske premijere koja je zakazana za sajam automobila u Parizu predstavio potpuno novu generaciju svog kompaktnog modela i20.

Početkom ovog mjeseca Hyundai je grubim skicama najavio dolazak novog i20, a sada je objavio prve fotografije i detalje svog gradskog kompakta. Iako su skice najavljivale radikalniji dizajn, prve fotografije otkrivaju mnogo suptilniji izgled koji čini evoluciju Hyundaijevog poznatog “Fluidic Sculpture” dizajnerskog pravca. Ipak, novi model izgleda značajno bolje i modernije od odlazećeg modela, a posebno dobro izgleda detalj C nosača krova.

Novi i20 je dugačak 4.035 mm i ima za 45 mm duže međuosovinsko rastojanje, pa se Hyundai unaprijed hvali kako novi i20 nudi rekordnu količinu prostora na zadnjim sjedištima u ovoj klasi. Također hvali se i prtljažnikom zapremine 320 litara, pa definitivno izgleda da će se nametnuti kao jedan od najpraktičnijih modela ovog razreda.

Skuplje verzije novog Hyundaija i20 dolazeće sa LED zadnjim svjetlima, panoramskim krovom, kamerom za vožnju unazad kao i LED svjetlima za dnevna i pozicijska svjetla.

Hyundai još uvijek nije objavio fotografije unutrašnjosti ali je najavio redizajniran multifunkcionalni upravljač, klimatizacijske otvore za zadnja sjedišta, središnji naslon za ruke, priključke za USB i Bluetooth, start/stop dugme za pokretanje, “Pametni” ključ i još mnoštvo suvremene opreme koja podiže nivo ugođaja i komfora.

Za sada još uvijek nisu poznati detalji o ponudi motora koji će biti ponuđeni na europskim tržištima, uključujući i naše.

Izvor