HVALE VRIJEDNO: Mladić iz Zenice u svom restoranu besplatno dijeli obroke siromašnima

Dvojicu mladića iz Zenice udružila je ideja da pomognu svojim sugrađanima. U okviru akcije “Ručak za poslije” u proteklih 15 dana podijelili su oko 300 obroka socijalno ugroženim osobama.

Abdullah Ljubičić sa svojim je prijateljem Aldinom Kajmakovićem došao na ideju da svoj ugostiteljski objekt iskoristi da pomogne drugima. Akciju pomoći pokrenuli su tako što su na ulazu postavili natpis kojim pozivaju na besplatan ručak sve one koji su gladni a nemaju da plate.

Nakon isticanja ovog natpisa i širenjem objave na društvenim mrežama, za tri dana obrok je dobilo 30 ljudi. Pritom su se akciji pridružili i građani koji su svojim donacijama pomogli da se akcija proširi.

Tokom rata svi smo bili gladni, pa ne želim da i u miru neko gladuje. Kod nas po svoj topli obrok dolaze penzioneri koji žive sami, socijalno ugrožene osobe koje nisu sposobne za rad i siročad. Dnevno nam na ručak dolazi i do 20 osoba, a mi želimo da pružimo obrok za još više njih – kaže Abdullah.

Njegov prijatelj Aldin se humanitarnim radom bavi već pet godina, a svojim gestama nastoji uljepšati dane ljudima čiji su životi teški i nedostojni čovjeka. S obzirom na to da uskoro počinje nova školska godina, Aldin je zajedno sa trojicom prijatelja počeo prikupljati donacije kako bi što većem broju osnovaca s područja Zeničko-dobojskog kantona omogućili besplatne užine.

S nečijom donacijom od 10 KM mjesečno možemo priuštiti jednom djetetu sendviče za mjesec dana. Za ovu školsku godinu uspjeli smo obezbijediti užinu za 400 djece čiji roditelji nisu u mogućnosti da im je priušte – kaže Kajmaković za Faktor.ba

Naglasio je da akcija prelazi granice BiH. Donatori se javljaju i iz Amerike, Australije, Njemačke, te zemalja okruženja. Namjera im je da pomognu što većem broju obitelji i da se što više ljudi uključi u ovakve projekte, da osjete ljepotu darivanja i pomaganja onima kojima je svaka pomoć dobrodošla.

(E. Ha./Faktor.ba)