Husein Smajić osoba godine u BiH u izboru Večernjeg lista

Husein Smajić iz Bugojna proglašen je osobom godine u BiH u izboru Večernjeg lista BiH. Prizanje mu je dodijeljeno u četvrtak navečer u Mostaru na 14. manifestaciji Izbora osobe godine “Večernjakov pečat“ koja se ove godine pod motom “Pečat za Europu“ održala u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Poduzetnik Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela poznat je u javnosti jer su na njegovoj zemlji otkriveni ostaci srednjovjekovne rimokatoličke crkve nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkva.

Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila i to uz blagoslov kardinala Vinka Puljića – kazao je Smajić za Fenu prilikom primanja prizanja koje mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kiitarović.

Priznanje “Osoba godine u svijetu” pripalo je bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu koji se na priznanju zahvalio putem video linka, ocijenivši da bi članstvo BiH u EU i NATO-u ojačalo temelje zemlje stvorene u Daytonu.

Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju i da se stvori put za otvoreno zaokruženo društvo u kojem svi mogu živjeti prema svojim mogućnostima. Dvadeset godina poslije izuzetno cijenim to što BiH ostaje privržena izgradnji stabilne demokratske napredne države u srcu Europe. Integracija u EU i NATO ojačat će temelje te izgradnje. Drago mi je da je to, između ostalog, među prioritetima državne vanjske politike – rekao je Clinton, podsjetivši da je kao bivši američki predsjednik znao da SAD moraju zaustaviti rat i krvoproliće u BiH koji su do 1995. odnijeli više od 215 tisuća života i raselili više od dva milijuna ljudi.

Priznanja „Večernjakov pečat“ još su dobili: talijanski pjevač Toto Cutugno (Pečat za Europu), visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini (Europki lider), Martina Čuljak (Ponos BiH – Heroji poplava), Andrej Benić (Ponos BiH – Humanista godine), Irmela Peranović (Ponos BiH – Uspjeh godine), Ćamil Duraković i Biljana Rakić (Međupolitički dijalog), Ibrahim Hadžibajrić (Lokalni lider), Monika Tomić (Znanost), pjevač Kemal Monteno (Kultura), Enisa Bekto (Gospodarstvenik godine), braća Igor i Ivan Karačić (Sportaš godine), tenisači Novak Đoković i Marin Čilić (Osoba godine u regiji), mostarski paroh Radivoje Krulj (Međureligijski dijalog) i Milijan Brkić (Naše gore list).

Večernjakovom pečatu nazočili su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednici iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.

Svečano otvarajući ovogodišnji „Večernjakov pečat“, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH bilo pokrovitelj ovog događaja koji, kako je kazao, okuplja pripadnike svih nacionalnosti

Ovo je manifestacija koja je zadržala dignitet, ima tradiciju i nije se komercijalizirala – ocijenio je Ivanić kojemu je Uredništvo Večernjeg lista tijekom manifestacije uručilo kopije Daytonskog mirovnog sporazuma s prijevodom na sva tri službena jezika u BiH.

Nazočnima se, između ostalog, obratila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je poručila kako kako Hrvatska želi biti, ne samo dobar susjed BiH, već iskren prijatelj i podupiratelj u njezinim europskim integracijama.

Vjerujem kako svi želimo isto, a to je da BiH kao zemlja raskrižja i susretišta duhovnih svjetova i kultura napreduje u ostvarivanju svojih razvojnih potencijala, jer BiH uvijek je bila dijelom Europe, dapače, ona je na mnoge načine europska dragocijenost –izjavila je hrvatska predsjednica, ističući kako Hrvatska ima posebnu odgovornost prema BiH.

Ona je dvostruka, prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH s kojom je Hrvatska mnogovrsno povezana. Zadaća nam je pomagati hrvatskom narodu u BiH da postigne punu afirmaciju svojih prava kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo, ali to ni najmanje ne isključuje našu predanost za suradnju s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda u BiH – kazala je hrvatska predsjednica.

Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ izravno je prenosila BHT 1 i Hrvatska televzija. Također, izravni prijenos mogao se pratiti preko BH Radija i Radija Herceg Bosne te preko još pedesetak drugih radijskih postaja u zemlji i inozemstvu.

U glazbenom dijelu program, između ostalih, nastupio je slavni talijanski pjevač Toto Cutugno koji je otpjevao pjesme “Insieme – United United Europe” te“Lasciatemi cantare”.

Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ pod moto “Pečat za Europu” održao se u znaku 20. obljetnice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat na ovim područjima.