Humanitarni koncerti za gučogorski samostan!

Društvo za razvijanje partnerstva i suradnju Leipzig – Travnik, sve bolje i uspješnije djeluju a potvrda toga su i dva koncerta ozbiljne glazbe koji će se održati u ova dva grada a imaju humanitarni karakter. Naime, cilj ovih koncerata na kojima će nastupiti poznati glazbenici iz Leipziga i iz Bosne i Hercegovine, je prikupljanje sredstva za nabavku novih orgulja za Franjevački samostan u Gučoj Gori u općini Travnik i za restauraciju samostanskog knjižnog blaga, etnografske zbirke, umjetnina…!

Prvi koncert održat će se već u nedjelju 6. svibnja u Leipzigu, a u samostanskoj crkvi u Gučoj Gori, 19. svibnja. Na koncertu u Gučoj Gori bit će i njemačka veleposlanica u Bosni i Hercegovini, Ulrike Knotz i predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, koji su se prihvatili i pokroviteljstva ovog humanitarnog, odnosno donatorskog koncerta.

Poznato je, Franjevački samostan u Gučoj Gori izgrađen je prije 152 godine i bio je, i ostao je, svjetionik ostanka i opstanka Hrvata na ovom području. Bio je, i ostao je, povijesno, kulturno i duhovno središte hrvatskog puka ovoga kraja.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i prošlog bošnjačko-hrvatskog, samostan je pretrpio velika oštećenja, paljen je, pljačkan, devastiran…! Da bi sve to obnovili, restaurirali, nabavili nove orgulje…, fratri zajedno sa svojim pukom, unatoč velikom trudu i angažmanu, ipak nisu u mogućnosti sami uraditi i potrebna im je i šira i veća pomoć i podrška. I sada je vrijeme da i šira društvena zajednica pokaže interes za ovaj nacionalni spomenik i podrži aktivnost vrijednu pozornosti i poštovanja u koju su krenuli Franjevački samostan u Gučoj Gori i Društvo Leipzig – Travnik, da bi urodila i odgovarajućim plodom, a istovremeno ljubiteljima klasične glazbe 19. svibnja u lijepoj velikoj samostanskoj crkvi u Gučoj Gori priuštila nezaboravni kulturni ugođaj.

Ovim povodom iz gučogorskog samostana su uputili poziv i građanima, poštovateljima franjevačkog djela i franjevačkog samostana Guča Gora, i široj društvenoj zajednici za sudjelovanje u ovom humanitarno-donatorskom i civilizacijskom projektu „s kojim ćemo se povezati s kulturama drugih naroda Europe.

{gallery}drustvo/koncert_ggora{/gallery}