HŠK Zrinjski dobitnik ‘Večernjakovog pečata’, narodu Ukrajine dodijeljen ‘Pečat za mir’ 

Prema izboru Ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata i čitatelja koji su glasovali putem društvenih mreža manifestacije, HŠK Zrinjski, svi igrači i stručni stožer proglašeni su Osobama godine.

Proglašenje dobitnika ove i nagrada u brojnim kategorijama za dostignuća u prošloj godini upriličeno je večeras u zajedničkom televizijskom spektaklu realiziranom u suradnji BHRT-a, HRT-a i ukrajinske televizije. Specifičnost ovogodišnjeg Pečata su i najave nominacija s različitih strana svijeta, od Singapura do Washingtona te javljanja reportera BHRT-a Dževdeta Tuzlića s filmskog festivala u Cannesu. 

Personifikacije najuspješnijeg sportskog kolektiva u državi, kada su se sagledali svi aspekti, bili su trener Sergej Jakirović i kapetan Nemanja Bilbija koji su osvojili najveći broj glasova te je tako ovaj tim ponio titulu “Osobe godine u BiH”, a nagradu su dodatno uveličali izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske, Zlatko Dalić koji je proglasio pobjednike te nogometaš Luka Modrić koji je čestitao laureatima – Zrinjskom, klubu za koji je nekada igrao.

Nagrada “Pečat za mir”, kako glasi i slogan ovogodišnje manifestacije, pripala je narodu Ukrajine čije su patnje, ali i herojski otpor agresoru ujedinili svijet u podršci i molitvi za prestanak rata. Uručena je i Večernjakova Povelja mira kao znak velike potpore BiH Ukrajini, a primio ju je provincijal Provincije svetog Mihovila u Zhytomyru fra Danyil Stanislav Botvina. Posebno priznanje uručeno je i ukrajinskom javnom rtv servisu koji je sudjelovao u realizaciji “Večernjakovog pečata”.

Direktor manifestacije Jozo Pavković sinoć je održao govor kojim ukrajinskom narodu uručuje “Pečat za mir”, svjetsko priznanje.

– Osobu godine u svijetu nije izabrao ni žiri ni čitatelji, već rat. Zbog rata u Ukrajini preko noći se ovaj narod na najvećem dijelu planeta prometnuo u simbol žrtve i otpora. I zato su oni svjetske Osobe godine. BiH i Ukrajinu dijeli više od tisuću kilometara, ali, nažalost, povezuje ih tragedija – i BiH i Ukrajina među rijetkim su europskim državama koje su se nakon Drugog svjetskog rata suočile s oružanim sukobima. Mi, koji smo svjedočili strahotama rata u BiH i Hrvatskoj, i vi, koji ih sada preživljavate u Ukrajini, najbolje znamo kolika je vrijednost mira. Zato vam uručujem ovaj Pečat za mir, uz želju da mir uskoro zavlada vašom zemljom. I cijelim svijetom. Ova maslinova grančica ujedno je i simbolički znak naše solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića, kazao je Jozo Pavković.

Posebno priznanje u kategoriji “Ponos BiH” pripalo je timu mladih robotičara Cerit. Učenici iz Mostara, Stoca i Čapljine bili su prvi na Robotičkoj olimpijadi među čak 177 zemalja. Priznanje “Ponos BiH – Uspjeh godine” pripalo je Amri Šabić-El-Rayess. Priznanje za “Ponos BiH – Pothvat godine” pripalo je profesoru Vedranu Zubiću. Ajna Jusić dobitnica je priznanja u kategoriji “Ponos BiH – Humanost”.

Političar godine je Denis Lasić, ministar prometa i veza u Federaciji BiH. Nagradu za gospodarstvenika godine dobio je Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je podignuo mostarski Aluminij.

Večernjakov pečat za znanost otišao je u ruke vodećih ljudi bošnjačke, hrvatske i srpske akademije u BiH, a to su Mehmed Akšamija, Mladen Bevanda i Rajko Kuzmanović. Priznanje za medicinu pripalo je Kenanu Arnautoviću, potpredsjedniku Svjetske udruge neurokirurga i direktoru međunarodnog programa američkih neurokirurga. Za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobio je Aziz efendija Hasanović, Srebreničanin i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Poseban Pečat za životno djelo dodjeljen je kardinalu Vinku Puljiću.

Miro Gavran dobitnik je Večernjakova pečata za kulturu. Večernjakov pečat za sportski uspjeh pripao je Goranu Loji i ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH.