Hrvatsko proljeće Središnje Bosne se bliži kraju

Film i dvije predstave bili su ovoga vikenda na repertoaru projekta “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”.

U petak je u Jajcu održana promocija igrano-dokumentarnog filma o životu, radu i stradanju poznatog franjevca Ivana Franje Jukića. Osim što je bio angažiran u vjerskom životu, ostao je upamćen i kao publicist, pjesnik, jezikoslovac, putopisac, prosvjetitelj, hrvatski preporoditelj, književnik, kulturni, znanstveni i politički djelatnik. Uvodničar je bio Ivo Miro Jović.

Dan poslije, u subotu, projekt je nastavljen u Fojnici, gdje je gostovao HKC Nova Bila s predstavom “Ženski razgovori”. Ovaj čuveni tekst Duška Radovića koji je do sada doživio na stotine različitih uprizorenja, neiscrpna je i vječita tema muško-ženskih odnosa koja je aktualna danas jednako kao i prije stotinu godina. Anela Križanac je dramaturginja i redateljica čija je koncepcija ove Radovičeve priče postavljena u frizerski salon – mjesto na kojemu se uvijek odvijaju vrlo intrigantni ženski razgovori a koji su do suza nasmijali i publiku u Fojnici.

Vikend je završio u Novom Travniku gdje su nakon odlično posjećene izložbe “Globalna silikonizacija”, Novotravničani imali priliku dobro se nasmijati uz poznatu sarajevsku glumicu Minku Muftić. Predstava “Cosa Nostra” je duhovita priča o neobičnom susretu dvije potpuno različite žene u nesvakidašnjem ambijentu i spoznaji da su u ljubavnom trokutu s istim muškarcem.

Projekt se završava sljedeći vikend i to dvama koncertima, u Busovači i Travniku, gdje će nastupiti “Viteški akordi” odnosno komorni zbor “Banjalučanke”, prenosi Artinfo.

Organizator projekta je ŽO HDZ BIH ŽSB a koordinatorice Gloria Lujanović i Irena Mrnjavac.