Hrvatski stradalnici odlučni u obrani svojih prava

altNa području srednje Bosne ne prestaju negativna reagiranja i osude federalnog ministra branitelja Zukana Heleza i revizije invalidnosti koja se provodi po njegovu diktatu, nadzoru i uputama. I sve to, i još mnogo drugoga, moglo bi se podvesti pod jedinstveni nazivnik – Ogorčenje stradalnika HVO-a -, jer su upravo oni cilj i „zadatak” ministra Heleza koji u svojstvu savjetnika zapošljava Besima Hodžića, zapovjednika logora A BiH „Gimnazija” u Bugojnu, u kojemu su ponižavani, mučeni, ubijani… pripadnici HVO-a i hrvatski civili, čije postojanje, kao i postojanje MOS-a, ministar Helez negira..

Reagiraju pojedinci, općinske i županijske organizacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, traže zaštitu, jednakopravnost u reviziji i u svemu drugome s pripadnicima A BiH, ali zaštite i pravde niotkud.

O ovim problemima jasno stajalište zauzela je i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Srednjobosanske županije i poručila: „Nastavi li se ovaj trend, poduzet ćemo radikalne mjere kako bi zaštitili branitelje naše Županije”. Po istom pitanju, uz niz drugih aktivnosti, reagira i Predsjedništvo HVIDR-a HVO-a H-B. Upravo o tomu, za stradalnike HVO-a gorućem pitanju, o reviziji i političkim igrama što likom i djelom personificira ministar Zukan Helez, govorio nam je i predsjednik HVIDR-a HVO-a H-B, Travničanin, Dragan Radić, čija je općina i cijelo srednjobosansko područje, kada su pripadnici HVO-a i hrvatsko stanovništvo u pitanju, pretrpjeli velika stradanja, pljačke, ubojstva, progone, logore (čije postojanje Helez sada negira), najveće stradanje u svojoj višestoljetnoj povijesti.

Kako kaže predsjednik HVIDR-a H-B, Dragan Radić, kada je donesen Zakon o reviziji RVI-a F BiH, vjerovalo se (naivno) da je krajnji cilj otkriti one koji su na nezakonit način stekli status ratnog vojnog invalida. No, kada je revizija počela postalo je jasno da ona ima političku pozadinu s jasno definiranim ciljevima. „Revizija je, kaže Radić, od samog početka pripremana prvenstveno za pripadnike HVO-a. Upravo radi toga ministar Helez samovoljno (?) i protuzakonito ukida dotadašnje revizorske timove i osniva nove s liječnicima spremnim raditi („Veži konja gdje ti aga kaže”) i uraditi ono što Helez traži i na čemu insistira. A on insistira na reviziji koja će u konačnici biti na štetu hrvatskih ratnih invalida. U ovim prljavim igrama, da bi prikrio zle namjere, koristi pojedince i „judine škude”, svjesno i planski izbjegavajući razgovore s hrvatskim udrugama koje imaju puni hrvatski legitimitet”, ističe Radić, dodajući kako se Helez vješto služi moćnom informativnom bošnjačkom mašinerijom, koja kontinuirano provodi medijsku harangu i prema stradalnicima i prema čelnicima HVIDR-a „koji su se drznuli suprostaviti se ministru Helezu koji, očito je, za taj prljavi posao ima maksimalnu stranačku (SDP), vladinu i potporu rigidne bošnjačke politike.

Prema tvrdnjama predsjednika Radića, cilj revizije nije otkrivanje lažnih invalida već „slom” Hrvata u BiH, dovesti ih u poziciju nemoći i od konstitutivnog naroda dovesti ih u poziciju nacionalne manjine. „Jer, invalidi HVO-a kroz Helezovu reviziju ne gube samo naknadu za invalidninu, nego bi gubili i pravo na mirovinu iz R Hrvatske, a što je zakonski uređeno međudržavnim ugovorom. Naravno, postavlja se pitanje zašto bi, bilo komu, bio interes „dokinuti” mirovine iz R H koje se ovdje troše i doprinose boljem ekonomskom položaju BiH. Istina, ekonomski gledano to nema logike niti pak razumnog objašnjenja. Ali, ako se to promatra s političke strane, smisao i namjera su sasvim drugačiji.Naime, izgube li hrvatski invalidi status u BiH, gube i mirovine u R H, a to bi za Hrvate u BiH imalo nesagledivo teške posljedice. Jer, stotine, pa i više tisuća hrvatskih obitelji ostalo bi bez osnovnih uvjeta za život i uz sve drugo, nedvojbeno je, došlo bi i do masovnog iseljavanja Hrvata iz BiH. A to je, kategoričan je Radić, i krajnji cilj revizije i bošnjačke politike u F BiH koju sustavno provodi, u svom dijelu, i ministar Zukan Helez”.

Radić također ističe kako je sve počelo još 2004. integracijom dva sustava skrbi o braniteljima u jedno ministarstvo. „Vremenom, to je ministarstvo vremenom postala institucija majorizacije Hrvata koja je, diskretno, počela u vrijeme ministra Zaida Crnkića, a dolaskom Zukana Heleza na poziciju ministra, postalo je sve otvorenije i bezobzirnije. „Jer, Hrvati u ovom ministarstvu nemaju nikakav utjecaj, čak im je oduzeto i pravo na pokretanje upravnog spora, a preostaje im, nezadovoljnim i oštećenim kakvih se najveći broj vrača s revizije, tek tužba pred Vrhovnim sudom F BiH”, navodi Radić. On svoje navode, uz mnoge druge primjere koje nam podastire na uvid, ilustrira primjerom stradalnika HVO-a Kotor Varoši, kojima je, samo u jednom ciklusu revizije, izdat nalog FMB2 i naloženo ukidanje prava na obiteljske, odnosno osobne invalidnine. A rije je, imenom i prezimenom i drugim relevantnim podacima, o čak 72 obitelji ili pojedinca.

„Tražimo i očekujemo, konačno i odlučno, reakcije hrvatskih dužnosnika u strukturama političke, izvršne i zakonodavne vlasti da se Zukan Helez zaustavi u svojim prljavim nakanama, da se shvati pogubnost za Hrvate ovakve revizije i da se sve vrati u zakonske okvire…! S nadom da će tako i biti, ali ne čekajući to skrštenih ruku jer smo izgubili strpljenje i vjeru u pravdu i zakonitost, definiramo kako ćemo i na koji način, uskoro, poduzeti odlučne i nedvosmislene mjere.A ti naši koraci pokazat će našu odlučnost i gnjev koji vlada među hrvatskom stradalničkom populacijom, a i među ostalim građanima hrvatske nacionalnosti, koji prepoznaju i vide „crni oblak” koji se ponovo nadvio na sve malobrojniji hrvatski narod, koji će nam dati maksimalnu podršku. Mi te i takve korake ne želimo, ali smo, na žalost, na njih primorani”, poručio je predsjednik HVIDR-a HVO-a H – B, Dragan Radić.

Zvonimir Čilić / VL