Hrvatski premijer Milanović završio dvodnevnu posjetu BiH

Obilaskom Franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je završio dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prije dolaska u Kraljevu Sutjesku Milanović je posjetio Bugojno gdje je razgovarao s načelnikom Hasanom Ajkunićem i njegovim najbližim suradnicima, kao i predsjedavajućim Općinskog vijeća Vlatkom Glavašem.

U Mjesnoj zajednici Kandija premijer Milanović se susreo s predstavnicima hrvatskog naroda i povratnicima u ovo naselje, u kojem trenutno živi 120 hrvatskih obitelji s oko 350 članova.

U izjavi za brojne domaće i hrvatske medije premijer Milanović je kazao da je prioritet hrvatskih vlasti da pruži pomoć hrvatskim obiteljima koje su se vratile na svoja imanja u BiH.

– Ovdje vidimo Hrvatski dom koji se financira sredstvima Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u razgovoru s ljudima ovog kraja obaviješten sam, također, da nemaju centralne škole. To je nešto što ćemo staviti u prioritet, da u Bugojnu bude škola koju će financirati hrvatska vlada. Naravno, to moramo raditi u suradnji s lokalnim vlastima – naglasio je Milanović.

Ispred Područne škole u Kandiji hrvatski premijer dočekan je pjesmom članica Folklorne sekcije HKD “Napredak” a domaćini su mu bili Miroslav Zelić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u OV Bugojno i Sanela Kolovrat, direktorica Prve osnovne škole Jaklić, u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

– Mi smo iznijeli glavne probleme Hrvata u Bugojnu, a oni se odnose, između ostalog, i na njihovu nedovoljnu zastupljenost u javnim poduzećima. Bugojno je specifično jer od 11 javnih preduzeća u deset ne rade Hrvati. U upravnim i nadzornim odborima ne postoji nijedan Hrvat – istaknuo je Zelić.

Premijer Milanović je kazao i to da Hrvatska “ne može direktno ulagati u privredu u BiH, ali je može poticati, a na hrvatskim privrednicima je da odluče na koji način i gdje će oni investirati”.

Prilikom obilaska samostana Kraljeva Sutjeska Milanović je kazao da mu je drago što je došao u posjetu, ali da mu nije drago što neće posjetiti kraljevski grad Bobovac.

– Ovo je jedno od povijesnih mjesta BiH, ovaj kraj, Kraljeva Sutjeska i Bobovac na koji, nažalost nećemo ići – kazao je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li njegova posjeta ima veze s popisom stanovništva koji se trenutno radi u BiH, on je kazao da zapravo i nema veze s tim, prenosi Federalna televizija.

– Svjestan sam da se održava popis stanovništva, ljudi su, i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, svjesni popisa pa će se i popisati. Neću ih ja na to dodatno motivirati – poručio je Milanović.

Sumirajući dvodnevnu posjetu, Milanović je kazao da je rat davno završio te da se nada da je sve manje prisutan u glavama i srcima ljudi.

– Ja ću se osobno zalagati da BiH što prije započne pregovore o članstvu u EU-u. Ne znam koliko ja tu mogu stvari promijeniti, jer otpori u Europi su dosta jaki. Smatram da je to jedini i najbolji način da BiH prevlada ono kroz šta je prošla i čega će se teško otarasiti ako se ne okrene nečem potpuno novom, a to je EU, to su novi standardi – kazao je.

Fra Željko Brkić iz Franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska kazao je da je povod dolaska premijera Milanovića ovom samostanu prije svega njegova osobna želja.

Drugi razlog je, po njegovim riječima, što je Vlada Hrvatske do sada potpomagala različite projekte u ovom samostanu, prije svega obnovu i restauraciju starih knjiga u staroj muzejskoj knjižnici, kao i izgradnju novog muzejskog dijela. Dodao je da je sve to financirano iz sredstava Vlade Hrvatske.

Hrvatski premijer Zoran Milanović posjetio je i Gornji Vakuf-Uskoplje, a planirana posjeta kraljevskom gradu Bobovac je zbog nedostatka vremena odgođena.

Fena