Hrvatski fizičar Neven Barišić u Mostaru održao predavanje

Prof.dr.sc. Neven Barišić održao je, na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, predavanje na temu ”Novi materijali za novi svijet”.

Važnost ovog područja je, kako navodi prof. Barišić, teško izmjeriti, ali jedan od pokazatelja svakako je to kako je do danas na tom području dodjeljeno 11 Nobelovih nagrada, odnosno deset posto ukupnih Nobelovih nagrada za fiziku. U uvodnom dijelu predavanja profesor Barišić je prikazao kako su se razvijali materijali kroz povijest i naznačio njihovu važnost za napredovanje društva, ali i opstanak. Također je i predstavio svoja najnovija istraživanja i rezultate u visokotemperaturnoj supravodljivosti dobivene u okviru ERC projekta „TheONE“.

„Ako čovjek ozbiljno pogleda kako se društvo razvija i koji su uzroci razvoja društva, danas je razlog u razvitku novih materijala i oprezi između novih materijala i visokih tehnologija. Novi svijet prave znanstvenici i inžinjeri koji guraju stvari prema naprijed, a to će činiti i u budućnosti a ne samo danas“, naveo je prof. Barišić.

Profesor Barišić je predavanje završio pozivom i rečenicom upućenom mladima: “Dođite i uživajte u prirodnim znanostima!”, nakon čega je prikazao nekoliko eksperimenata kako bi posjetiteljima približio važnost novih materijala za današnje društvo.

Barišić je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu te na Institute of Solid State Physics, Technische Universität Wien u Beču.

Projekt Science Squared kroz europsku komunikacijsku kampanju korištenjem popularnih znanstvenih tema promiče znanstvena istraživanja koja financira Europsko istraživačko vijeće (ERC) te mogući utjecaj koji ta istraživanja mogu imati na društvo.