Hrvatska zainteresirana za gospodarsku suradnju sa ŽSB

O mogućnostima gospodarske suradnje te poslovnom ambijentu i posljedicama pandemije koronavirusa razgovarano je tijekom današnjeg posjeta veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića članovima Vlade Županije Središnja Bosna (ŽSB).

Veleposlanik Sabolić kazao je novinarima u Travniku kako je Republika Hrvatska zainteresirana za ŽSB, podsjećajući na brojne projekte i suradnju u mnogim oblastima. 

– Želimo potencirati tu gospodarsku suradnju, a Hrvatska je prije dvije godine u Vitezu otvorila konzulat upravo s ciljem da tu suradnju digne na višu razinu – kazao je on.

Na upit novinara o mjerama kojima je građanima trećih zemalja, onih koji nisu državljani zemalja Europske unije (EU), za ulazak u Hrvatsku potreban negativan rezultat testiranja na koronavirus, Sabolić je kazao da u takvoj odluci Republike Hrvatske postoje izuzeci.

– Mnogi su tu izuzeci koje je Republike Hrvatska omogućila i u odluci se vidi se da to nije baš tako. Treba pozorno pročitat izuzetke, te pravila i upute – naglasio je on.

Komentirajući ovu mjeru, koja se odnosi i na državljane BiH, osim za one koji imaju hrvatsku putovnicu, ministar gospodarstva ŽSB-a Nisvet Hrnjić ocijenio je da je ona zadovoljavajuća, s obzirom na to da ne zaustavlja poduzetništvo.

– Ona je zadovoljavajuća imajući u vidu da neke grupe, koje su posebno bitne za privrednu suradnju, neće imati te stroge mjere. Najvažnije je da vozači kamiona i radnici slobodno idu preko granice i ne moraju ići u samoizolaciju. Međutim, te mjere bi trebale biti ublažene i ukinute za sve, poput turista i slično – istaknuo je Hrnjić.

Na sastanku u Travniku, predstavnici Vlade i Udruge poslodavaca ŽSB-a informirali su hrvatskog veleposlanika o razvojnim projektima i mogućnostima koje investitorima pruža ta županija, kao i posljedicama pandemije koronavirusa.

Nakon prijema u Vladi, uslijedila je posjeta poduzeću “Palavra” d.o.o. Travnik, a upriličen je i obilazak stare jezgre Travnika.