Hrvatska traže sezonske radnike iz BiH u turizmu, ugostiteljstvu i građevini

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pokreće proceduru o ugovoru o sezonskom zapošljavanju bh. radnika u Hrvatskoj. Boris Pupić, stručni suradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, rekao je da je tekst ugovora upućen Ministarstvu rada Republike Hrvatske i još uvijek čekaju njihov odgovor.

Ako ne bude primjedbi na tekst ugovora, isti će se vrlo brzo potpisati i stupiti na snagu – ističe Pupić za Buku. Napomenuo je kako u Hrvatskoj boravi velik broj radnika iz BiH, ali je još uvijek problem “rad na crno”. Što se tiče ponude poslova, oni će početi pristizati kada ugovor stupi na snagu. Realne procjene govore kako će se najviše tražiti radnici u turizmu i ugostiteljstvu, zatim u građevinskoj industriji i poljoprivredi. – To su profili koji su inače najtraženiji u svim zemljama za sezonske poslove. Pupić kaže da su bh. radnici zainteresirani za odlazak na sezonski rad prenosi vecernji.ba.

Što se tiče interesa, on svakako postoji. I do sada je veliki broj naših građana odlazio na rad u Hrvatsku tijekom ljetne turističke sezone, ili tijekom građevinske sezone na obali, tako da vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti – napominje Pupić. On za Buku kaže da Agencija nema podatak koliko je sezonskih radnika iz BiH u Hrvatskoj i drugim zemljama, kao ni da je dobila oglase preko kojih se traže sezonski radnici. – Činjenica je da radnici odlaze na rad, i to najčešće izravnim kontaktom s poslodavcem kod kojega su radili i prethodne godine. Postoji problem i dvojnih državljanstava zbog praćenja statistike dosadašnjih kretanja. Zato i vjerujemo da će ovaj ugovor uvesti red i olakšati praćenje kretanja radne snage – napominju iz Agencije za rad i zapošljavane BiH. Edina Šehović, marketing-menadžerica portala Posao.ba, ranije je rekla da se na portalu na kojem radi tijekom godine oglašavaju upražnjene pozicije za rad na sezonskim poslovima, i to prvenstveno za kadrove iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva. – Hrvatska i Crna Gora, i od daljih destinacija zemlje UAE i Turske, potražuju konobare, spremačice, radnike na naftnim platformama, hosteste, kuhare i slično – kazala je.

Izvor