Hrvatska izdala 16.000 radnih dozvola bh. građanima

U Hrvatskoj trenutačno vlada velika pomama za sezonskim radnicima, a ugostiteljski poslovi su u žiži zanimanja. Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima vlasnici ugostiteljskih objekata, uz obaveznu naznaku „hitno“, traže radnike i obećavaju plaće od 1000 pa do 1500 eura, plus bonusi. Vide šansu Prilika je to i za radnike iz Bosne i Hercegovine da zarade koju marku više u trenutku kada vlasnici ugostiteljskih objekata u BiH stavljaju ključ u bravu jer se ne mogu nositi sa svakodnevnim poskupljenjima. Osim toga, dodatni problem je odlazak ljudi, koji svoju šansu vide preko granice, pa je sve teže naći radnika za rad u ugostiteljstvu. Kako „Avaz“ doznaje u MUP-u Hrvatske, od početka ove godine do 31. svibnja, najviše dozvola za boravak i rad izdali su državljanima Bosne i Hercegovine, i to više od 16.000.

– Od toga ih je za novo zapošljavanje izdano 9480, za produženje dozvole 5223 te 1754 za sezonske radnike – naveli su iz MUP-a Hrvatske. Gotovo 60 posto dozvola za rad izdano je za poslove u oblasti građevinarstva, dok je 15 posto za ugostiteljstvo i turizam.     Nemaju posao Razgovarali su i sa Selmom Isabegović, zaposlenicom Agencije „ManpowerGroup Bosnia and Herzegovina“, koja posreduje u zapošljavanju bh. građana u inozemstvu. Kako je kazala, za sezonski rad u Hrvatskoj bude na stotine prijava i najčešće je riječ o ljudima koji trenutno nemaju posao u BiH, ali i onima koji trenutni posao žele zamijeniti boljim. – Oblast hotelijerstva je najtraženija, i to prodavači, konobari, kuhari, sobarice – govori Isabegović.

Kada je riječ o zaradi na ovim poslovima, ona minimalno iznosi 900 eura. – Bez dodatnih benefita, neto plaća koju mi određujemo s klijentima kreće se između 900 i 1.200 eura – dodaje ona.

  Odlazak medicinara

Za prva četiri mjeseca 2022. godine, za rad u Sloveniji izdato je 6390 radnih dozvola, a najtraženiji su vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstaleri, bravari, fasaderi i građevinski radnici. – Putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u Njemačkoj se zapošljavaju samo osobe sa srednjom medicinskom školom, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika, minimalno B1 razinu – kazali su iz Agencije i dodali da je od početka godine u ovu državu otišlo 210 građana BiH.