Hrvatska će poduprijeti Udrugu hrvatskih logoraša iz BiH i povezivanje s RH

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas najavio je potporu Udruzi hrvatskih logoraša iz BiH i pozvao ih je da se povežu s kolegama iz Hrvatske kako bi mogli koristiti njihova iskustva u ostvarivanju prava.

Kako je priopćeno iz Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, njihov predsjednik Miroslav Zelić susreo se s državnim tajnikom Milasom. Tijekom susreta je istaknuto da je ta udruga u Bosni i Hercegovini dobila status krovne udruge Domovinskoga rata. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske iskazao je potporu radu Hrvatske udruge logoraša u BiH kao jedne od temeljnih braniteljskih udruga u BiH. Pri tome ih je pozvao da apliciraju na programe potpore Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Posebno je naglasio važnost povezivanja logoraša iz BiH i Hrvatske. “Vaše traume su identične i bilo bi dobro da se međusobno uvežete jer imate puno toga zajedničkog, od pripadnosti istom hrvatskom narodu do bolnih iskustava koje ste proživjeli u logorima od mojeg rodnog Vukovara do Bugojna“, rekao je državni tajnik Milas.

Tijekom razgovora predsjednik Udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Miroslav Zelić istaknuo je kako su hrvatski logoraši u BiH bili nepravedno zapostavljani proteklih godina.

“Cilj nam je da se zna kako su brojni Hrvati u BiH prošli strahote bošnjačkih i srpskih logora, od kojih je vojska koja sebe naziva Armijom BiH imala najviše logora i mjesta zatočenja za Hrvate, oko 320, a samo u Bugojnu bilo je ih 55”, rekao je Zelić.

On je izrazio očekivanje da će odgovorni za zločine i nestanak hrvatskih logoraša biti procesuirani, a da hrvatski logoraši dobiju primjeren status.

(www.tportal.hr)

Prethodni članakVlašićki Robinzon: “U gradu ne raste ni janje ni jare, a ni pšenica i kukuruz” (VIDEO)
Sljedeći članakSUD U TRAVNIKU: „Tjedan sudske nagodbe” od 22. studenog do 3. prosinca 2021. godine